Creșterea prețurilor la apartamentele din Chișinău nu se oprește. Cum vor evolua costurile

17 Feb. 2025, 11:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 11:04 // Actual //  Ursu Victor

Anul trecut pe piața imobiliară din Capitală au fost înregistrate trei recorduri. Prețul mediu pentru un metru pătrat pe piața secundară a trecut de 1000 de euro, iar al unui metru pătrat pe piața primară a depășit 1500 de euro. Totodată media unei ipoteci a fost de un milion de lei. Cifrele au fost anunțate în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV.

Analistul economic Veaceslav Ioniță a afirmat că în pofida creșterii prețurilor, tot mai mulți moldoveni își pot permite acum un apartament.

„Locuințele sunt astăzi mult mai accesibile decât acum 15 ani când pentru un apartament nou de 70 metri pătrați trebuia să lucrezi 55 de ani, iar acum doar 14 ani. Adică de patru ori mai puțin. Cei care își cumpără astăzi apartamente nici nu-și permiteau să viseze la o locuință în 2010. Anul trecut în Republica Moldova peste o sută de mii de persoane au avut salarii mai mari de o mie de euro pe lună. Acum zece ani, numărul acesta era de o sută de ori mai mic. Majoritatea acestor persoane locuiesc în Capitală”, a menționat analistul economic.

Nicolae Balaur, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, a concretizat că acum sunt solicitate toate tipurile de locuințe, iar cele mai multe cereri se înregistrează în sectoarele Centru, Râșcani și Botanica.

„O cameră la periferia orașului ajunge să coste 35 de mii de euro. Aceste locuințe sunt pentru persoane care nu sunt eligibile la creditare și atunci ei recurg la ele cu speranța ca să le poată depune gaj daca vor accesa un credit. Prețul unui metru pătrat pentru un apartament în construcție este de 1400-1700 de euro, iar al unuia care este dat în exploatare trece de două mii de euro. În centrul Capitalei, prețul unui metru pătrat a depășit patru mii de euro și poate ajunge până la zece mii de euro”, a menționat Nicolae Balaur.

Invitații emisiunii „Consens Național” au mai declarat că prețurile la apartamente vor continua să crească odată cu creșterea salariilor. La această tendință mai contribuie scumpirea materialelor de construcție, precum și cererea care depășește oferta. Potrivit lor, o echilibrare între cerere și ofertă nu va duce la ieftinirea apartamentelor, ci doar va mai tempera din inflația de pe piața imobiliară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Feb. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a anunțat noi îmbunătățiri la mecanismul de compensare a prețului energiei electrice, menit să sprijine un număr mai mare de antreprenori afectați de creșterea tarifelor. Programul devine mai accesibil și echitabil, prin eliminarea criteriilor restrictive și extinderea perioadei de aplicare.

Printre modificările cheie:

  1. Eliminarea criteriului de 3% – Nu mai este necesar ca cheltuielile pentru energia electrică să reprezinte cel puțin 3% din veniturile întreprinderii în 2024.
  2. Extinderea termenului de aplicare – Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost prelungit de la 10 la 30 de zile de la emiterea facturii.
  3. Compensații pentru întreg anul 2025 – Sprijinul, anterior prevăzut doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie, va fi disponibil pentru toate cele 12 luni.

Cine este eligibil?
Producătorii și procesatorii agricoli, alături de întreprinderile din industria prelucrătoare, sunt invitați să aplice. Activitățile economice eligibile sunt definite conform codurilor CAEM-2, incluzând:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64 (cu excepția 01.15);
  • Industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20 (cu excepții specificate).

Cum se aplică?
Cererile se depun online prin aplicația EVO sau pe platforma MCabinet, utilizând noul modul „COMPENSAȚII.” Statutul cererii poate fi monitorizat direct pe platformă.

Pentru completarea cererii, sunt necesare:

  • Numărul facturii de la furnizor și NLC;
  • Seria, numărul și data facturii pentru consumurile refacturate;
  • Cantitatea de energie electrică consumată.

Ministerul își propune să sprijine antreprenorii afectați de criza energetică, asigurându-se că mecanismul de compensare este ușor de accesat și eficient pentru nevoile sectorului privat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală