Concedieri masive în IT: până la 20% dintre specialiștii ruși riscă să-și piardă locul de muncă

22 Feb. 2025, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 13:14 // Actual //  Ursu Victor

În 2025, companiile din Rusia se pregătesc pentru concedieri majore în departamentele IT, potrivit unui raport al companiei Fork-Tech, specializată în recrutare și outsourcing IT.

Estimările indică faptul că între 15% și 20% dintre specialiștii IT din Rusia își vor pierde locurile de muncă, în ciuda deficitului existent de forță de muncă pe piață.

„Această situație este determinată de mai mulți factori. Primul și cel mai important este necesitatea reducerii cheltuielilor pentru stabilizarea situației financiare. Al doilea motiv este optimizarea structurii pentru creșterea eficienței,” a declarat Nina Izmailova, director de recrutare și dezvoltare a echipei Fork-Tech.

Concedieri au fost deja raportate în companii mari precum VK, MTS și Sber, potrivit publicației The Bell. Grupul Sber a redus colaborările cu dezvoltatorii de produse IT externalizați și a efectuat restructurări în filialele sale, inclusiv Kupere, MegaMarket, SberLogistics și Samokat. De asemenea, marile companii de telecomunicații au redus cu 15-18% numărul de oferte de muncă pentru programatori.

Conform declarațiilor Ninei Izmailova, multe companii au automatizat procesele în ultimii ani, reducând astfel nevoia de anumite poziții. „Creșterea productivității prin concedierea angajaților ineficienți și ajustarea structurii organizaționale în funcție de noile obiective strategice sunt alte motive pentru aceste disponibilizări,” a explicat aceasta.

Cu toate acestea, ministrul Muncii din Rusia, Anton Kotyakov, a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că economia rusă are nevoie urgentă de cel puțin 100.000 de dezvoltatori software și 40.000 de specialiști în baze de date și rețele.

Fork-Tech estimează că primele vizate de concedieri vor fi pozițiile de juniori și stagiari, deoarece formarea acestora presupune costuri semnificative pentru angajatori. De asemenea, vor fi afectați programatorii ale căror competențe nu mai sunt relevante în contextul actual, cum ar fi cei care nu stăpânesc limbaje precum Python sau JavaScript, ori framework-uri moderne. Cei care nu sunt familiarizați cu sistemele rusești de gestionare a bazelor de date, precum versiunea locală a PostgreSQL, ar putea fi și ei în pericol.

„În contextul economic actual, pe fondul avansării inteligenței artificiale care automatizează multe sarcini repetitive, concedierile din sectorul IT ar putea ajunge la 15-20% până la sfârșitul anului,” a concluzionat Izmailova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 10:45 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Platforma fintech Fagura, compania de microfinanțere controlată de Tudor Darie, fostul proprietar al mai multor afaceri media online, care facilitează împrumuturile și investițiile pentru antreprenori din România și Republica Moldova, a raportat o creștere accelerată în prima jumătate a anului 2025, dublându-și veniturile lunare recurente și stabilind recorduri succesive în volumul de investiții intermediate.

Potrivit fondatorului și CEO-ului Tudor Darie, citat de ZF, Fagura a atins în luna iunie venituri recurente de peste 42.000 de euro, comparativ cu aproximativ 20.000 de euro la începutul anului. În același timp, în luna iunie, platforma a intermediat aproape 650.000 de euro către IMM-uri, după un record anterior de 600.000 de euro în mai. Compania vizează pragul de 1 milion de euro investiții intermediate lunar până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestei evoluții, Fagura se pregătește să lanseze în septembrie o nouă rundă de finanțare, estimată la 3–4 milioane de euro. Aproximativ 2 milioane ar urma să provină din fonduri noi („fresh money”), iar restul din capitalul deja atras prin „convertible notes” în 2024.

Motorul expansiunii rapide este integrarea tehnologiei avansate, în special a inteligenței artificiale. Fagura a lansat instrumente AI precum un asistent juridic („Legal AI”), un sistem de scoring bazat pe prezența online a firmelor și un widget AI dezvoltat în parteneriat cu Mastercard Strive, care va evalua în timp real eligibilitatea pentru finanțare a antreprenorilor din diverse sectoare.

Printre noutăți se numără și produsul Fagura Prime, destinat investitorilor sofisticați care doresc să investească sume mai mari de 10.000 de euro cu un randament anual fix de 8,5% în euro. Produsul este testat în Republica Moldova și va fi lansat curând și în România.

Tudor Darie, fost consilier pe IT al prim-ministrului din Republica Moldova, a subliniat și oportunitatea de digitalizare din România, criticând poziția slabă a țării în clasamentul european DESI. „Suntem pe ultimul loc în UE la digitalizarea serviciilor publice. România are nevoie de viziune, voință politică și o infrastructură digitală unificată,” a declarat acesta.

Tudor Darie a fost implicat în mai multe proiecte media ca Agora, UNIMEDIA și Privesc.EU, dar și în domeniul publicității online  ADCENTER sau e-commerce – ZAP.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA