Cehia închide robinetul petrolului rusesc: livrările prin „Drujba” au fost suspendate

05 Mart. 2025, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Mart. 2025, 09:33 // Actual //  Ursu Victor

Livrările de petrol prin conducta rusească „Drujba” către Cehia au fost suspendate, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček. Oficialul nu a precizat motivele opririi transportului de țiței.

„Monitorizăm situația și suntem pregătiți pentru astfel de circumstanțe. Rafinăriile din Cehia sunt bine echipate, iar sistemul național de rezerve strategice este solid. Pot asigura populația și companiile că există suficiente stocuri de petrol”, a declarat Vlček, citat de České noviny. Ministrul a adăugat că, în caz de necesitate, Cehia poate trece rapid la aprovizionarea prin oleoductul italian TAL+.

Aceasta nu este prima întrerupere a aprovizionării prin „Drujba”. În decembrie 2024, livrările au fost de asemenea suspendate temporar, dar reluate după două zile. La acel moment, compania rusă Transneft susținea că secțiunea conductei aflată pe teritoriul Rusiei funcționa normal.

Guvernul ceh și-a exprimat în repetate rânduri intenția de a renunța la petrolul rusesc. În ianuarie, premierul Petr Fiala a subliniat că alternativa pentru Cehia este oleoductul Transalpin (TAL), modernizat pentru a permite o creștere a volumului de transport. „Este un moment istoric pentru Cehia, deoarece Rusia nu ne va mai putea șantaja cu livrările de energie”, declara Fiala la acea vreme.

În primăvara anului 2023, compania petrolieră cehă Mero și grupul italian TAL au încheiat un acord pentru extinderea capacității de transport a oleoductului. După finalizarea lucrărilor, livrările către Cehia s-au dublat, ajungând la 8 milioane de tone de petrol pe an.

În iunie 2023, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra importurilor de petrol și produse petroliere rusești. Cu toate acestea, ramura sudică a conductei „Drujba”, care alimentează Cehia, Slovacia, Ungaria și Croația, a beneficiat de o excepție valabilă până în iunie 2025. Până la această dată, țările care încă primesc petrol rusesc trebuie să identifice rute alternative.

Conducta „Drujba” pornește din Almetievsk (Rusia) și traversează Mozîr (Belarus), unde se împarte în două ramuri: cea sudică, care trece prin Ucraina spre Cehia, Slovacia, Ungaria și Croația, și cea nordică, care transporta petrol către Polonia și Germania. Livrările prin ramura nordică au fost suspendate din cauza sancțiunilor, însă pe această rută continuă să fie transportat petrol din Kazahstan.

Ca alternativă, oleoductul TAL conectează portul Trieste (Italia) cu Germania, unde petrolul ajunge prin transport maritim. De acolo, țițeiul este pompat spre Cehia prin sistemul Mero Pipeline, reducând astfel dependența de resursele rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO