Wall Street este din nou în alertă, dar de data aceasta vinovatul nu este inflaţia

09 Mart. 2025, 09:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mart. 2025, 09:09 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Wall Street se confrunta cu o noua perioada de volatilitate, insa de data aceasta nu inflatia este factorul declansator. Investitorii, de la cei mici pana la marile fonduri, se tem de incetinirea cresterii economice a Statelor Unite, ceea ce pune presiune asupra pietelor financiare.

In ultimele doua saptamani, S&P 500 a pierdut toate castigurile acumulate de la alegerea lui Donald Trump ca presedinte, perioada in care investitorii considerau ca agenda sa este una „pro-crestere”. De asemenea, Nasdaq 100, dominat de companiile din tehnologie, a intrat temporar intr-o corectie vineri, dupa ce a scazut cu peste 10% in 17 zile, pe fondul vanzarilor agresive ale investitorilor.

Analistii financiari avertizeaza asupra cresterii riscului de stagflatie – un fenomen economic caracterizat prin stagnare economica combinata cu inflatie ridicata. Inflatia ramane persistenta, somajul a crescut pe fondul reducerilor de personal din sectorul federal initiate de administratia Trump, iar cresterea economica a incetinit comparativ cu ritmul anterior.

„Piata este foarte confuza in privinta politicilor tarifare ale lui Trump”, a declarat Jeremy Siegel, profesor de finante la Universitatea din Pennsylvania. Acesta considera ca incertitudinea actuala ar putea duce la o corectie si mai mare, in contextul in care investitorii incep sa isi reevalueze optimismul excesiv.

Pietele financiare au fost zguduite in special de scaderile semnificative in sectorul tehnologic. Nvidia Corp. a pierdut aproape 1 trilion de dolari din capitalizarea sa de piata in doua luni, iar un indice Bloomberg al celor mai mari sapte companii tech – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia si Tesla – a scazut cu peste 12% in ultimele trei saptamani.

„Aceasta este o piata extrem de dificila”, a declarat Thomas Thornton, fondatorul Hedge Fund Telemetry. Acesta avertizeaza ca investitorii raman prea dornici sa cumpere, iar o corectie autentica se produce doar atunci cand toata lumea incearca sa iasa de pe piata si nu mai exista doritori sa cumpere.

Pentru prima data din 2022, majoritatea investitorilor individuali cred ca preturile actiunilor vor continua sa scada in urmatoarele sase luni, potrivit unui sondaj realizat de American Association of Individual Investors. Doar 20% dintre respondenti sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei.

„Fiți pregătiți pentru mai multe ‘Trump pumps’ și ‘Trump dumps’”, a declarat Dennis Dick, trader la Triple D Trading. „Presedintele nu inceteaza sa vorbeasca, iar asta creeaza un mediu de tranzactionare extrem de imprevizibil.”

Startul anului 2025 a determinat analistii sa-si reevalueze previziunile optimiste pentru piata bursiera. Estimarile initiale indicau ca S&P 500 va incheia anul la 6.511 puncte, ceea ce ar fi insemnat o crestere de 13%. In realitate, indicele este deja in scadere cu 2% de la inceputul anului, ceea ce ridica semne de intrebare asupra viitorului pietelor financiare.

„Interpretarea optimista asupra primului an al administratiei Trump era gresita”, sustine Barry Bannister, strateg-sef la Stifel, Nicolaus & Co. „Trump este un disruptor si, pentru a construi o noua ordine, trebuie mai intai sa o darame pe cea veche. Asa ca era de asteptat sa vedem turbulente majore.”

Cu investitorii nesiguri si volatilitatea in crestere, pietele financiare ar putea avea un an mai dificil decat se anticipase initial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO