Apel public către Recean și Nemerenco: Peste 1000 de pacienți ar avea de suferit dacă Alternativa Clinic va fi sistată

12 Mart. 2025, 10:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mart. 2025, 10:16 // Actual //  bani.md

Reprezentanții FERTIL MED SRL „Alternativa Clinic” trag un semnal de alarmă privind lipsa unui cadru normativ clar pentru autorizarea serviciilor de fertilizare in vitro (FIV) în Republica Moldova. Într-un apel public, aceștia cer autorităților să aprobe de urgență regulamentul necesar și denunță atacuri nefondate îndreptate împotriva clinicii.

„Cresc șansele de reușită după procedura FIV”

„Pentru a facilita accesul la procedura FIV pentru cât mai multă populație, FERTIL MED SRL “Alternativa Clinic” a participat la Programul Național (CNAM) de Suport Financiar FIV, unde 5 din 9 dosare (55%) au avut teste de sarcină pozitive. În cadrul Programului Municipal de Suport Financiar FIV, 28 din 65 dosare (43%) au avut rezultate pozitive. De menționat că, din cele 100 de cazuri alocate pentru Municipiul Chișinău, 69 de cupluri au ales FERTIL MED SRL “Alternativa Clinic”, precizează clinica.

Reprezentanții Alternativa Clinic subliniază că, pe lângă aceste programe, „regulat lansăm oferte și promoții pentru diverse servicii. În plus, oferim o reducere de 20% pentru pacienții oncologici care doresc să urmeze tratamente de infertilitate și prezervarea fertilității”.

„Suntem primii care am solicitat autorizarea serviciilor FIV”

„Prin Legea Nr. 339/2022, toate clinicile care prestează servicii de fertilizare in vitro trebuie să obțină o autorizare de la Agenția de Transplant. În prezent, niciun prestator de servicii FIV din Republica Moldova – inclusiv Repromed, Medpark, Terramed și Clinica Familia – nu a obținut această autorizare, deoarece nu există un regulament aprobat care să reglementeze procesul de acreditare. Acest aspect este confirmat și de Ministerul Sănătății în comunicatul său oficial.”

Alternativa Clinic precizează că a fost prima instituție medicală care a solicitat oficial această autorizare: „Pe 17 august 2023, “Alternativa Clinic” a transmis o solicitare oficială către Agenția de Transplant, pe 19 septembrie – clinica a depus un dosar complet de 194 de pagini la Agenția de Transplant, înregistrat sub Nr. 174/19.09.2023. Pe 17 noiembrie 2023, Agenția de Transplant a răspuns că procesul de autorizare nu poate fi inițiat până la elaborarea unui regulament specific, care trebuia aprobat de Consiliul Național pentru Reproducerea Umană Asistată Medical – un organ care nu era constituit la acel moment.”

În continuare, clinica explică faptul că, deși acest consiliu a fost creat prin Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 529/18 iunie 2024 și a discutat regulamentul de acreditare în noiembrie 2024, „până în prezent, aceste criterii nu au fost aprobate oficial.”

„Solicităm un cadru normativ clar și echitabil”

În fața acestui vid legislativ, “Alternativa Clinic” adresează Guvernului, Ministerului Sănătății și Agenției de Transplant mai multe întrebări:

  1. „De ce, până în prezent, nu a fost elaborat și aprobat cadrul normativ necesar pentru autorizarea prestatorilor de servicii FIV?”
  2. „De ce justiția este aplicată selectiv, iar unele clinici sunt vizate de atacuri publice, în timp ce altele funcționează fără să fie investigate?”
  3. „Cine se află în spatele acestei campanii de dezinformare și intimidare împotriva FERTIL MED SRL ‘Alternativa Clinic’ și la comanda cui au fost lansate aceste acuzații false?”
  4. „Ce măsuri va lua Guvernul Republicii Moldova pentru a clarifica situația clinicilor de fertilizare in vitro și pentru a accelera procesul de reglementare?”

Totodată, clinica solicită autorităților să elaboreze și să aprobe „de urgență regulamentul și criteriile de acreditare pentru prestatorii de servicii FIV”, să asigure „o aplicare echitabilă a legislației” și să investigheze „campania de dezinformare îndreptată împotriva clinicii noastre.”

„Clinica noastră își desfășoară activitatea în deplină transparență, respectând toate normele legale în vigoare, și are ca scop principal ajutorarea cuplurilor care își doresc să devină părinți. În acest context reiterăm că pentru perioada 2023-2025, FERTIL MED SRL “Alternativa Clinic” a făcut transfer către SFS (Serviciul Fiscal de Stat), în valoare totală de: 9 081 169 MDL, are 46 de angajați.

În total pentru perioada 2023-2025, FERTIL MED SRL “Alternativa Clinic” a prestat servicii la: 28 967 pacienți, efectuând 7 040 de proceduri. Astfel, dacă ar fi sistată activitatea centrului medical FERTIL MED SRL “Alternativa Clinic”, ar avea de suferit peste 1000 de pacienți pentru care sunt preconizate proceduri în următoarea perioadă.”

În continuare, clinica își exprimă speranța că autoritățile vor lua măsuri pentru a asigura „o reglementare clară și echitabilă a acestui domeniu” și pentru „protejarea prestatorilor onești de astfel de atacuri nejustificate.”

Apelul public integral poate fi accesat aici:

Reamintim, în urma perchezițiilor efectuate de procurorii PCCOCS la “Alternativa Clinic” și la domiciliile fondatorului și administratorului acesteia, Veaceslav și Cristina Moșin, clinica a emis un comunicat în care își exprimă poziția față de aceste acțiuni și clarifică situația actuală a instituției.

“Alternativa Clinic” consideră că acuzațiile recente sunt nefondate și fac parte dintr-o campanie organizată de discreditare, menită să inducă în eroare opinia publică și pacienții.

„Campanie de dezinformare și denigrare”. Reacția “Alternativa Clinic” după perchezițiile efectuate de procurorii PCCOCS

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 12:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 12:20 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a încheiat vizita de lucru la Washington (21–26 aprilie 2025), unde a participat la reuniuni de nivel înalt cu lideri financiari internaționali și investitori globali, reafirmând angajamentul Republicii Moldova pentru reforme economice și stabilitate macrofinanciară.

În cadrul evenimentului „Regional Economic Outlook Breakfast”, organizat de Fondul Monetar Internațional (FMI), Anca Dragu a subliniat reziliența economiei moldovenești, necesitatea investițiilor responsabile și importanța parteneriatelor externe pentru asigurarea stabilității și prosperității pe termen lung. „În pofida contextului geopolitic și economic incert, Republica Moldova demonstrează că poate avansa pe calea reformelor și a integrării europene”, a declarat guvernatoarea.

Delegația BNM a avut întrevederi strategice cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Departamentului Trezoreriei SUA și investitori internaționali, discuțiile concentrându-se pe consolidarea rezilienței economice, gestionarea presiunilor inflaționiste și susținerea parcursului european al Moldovei.

Un punct central al discuțiilor a fost implementarea Programului susținut de FMI pentru Moldova și lansarea Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP), menit să analizeze sistemul financiar al țării și să sprijine reformele în linie cu standardele internaționale.

În întrevederile cu oficialii Departamentului Trezoreriei SUA, printre care Scott Rembrandt și Brian McCauley, s-a discutat despre întărirea cooperării internaționale, combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Delegația BNM a participat, de asemenea, la o dezbatere organizată de Banca Mondială privind incluziunea financiară și digitalizarea serviciilor financiare ca motoare ale dezvoltării durabile, fiind evidențiate progresele Moldovei în extinderea accesului populației la instrumente financiare moderne.

Pe parcursul vizitei, delegația Republicii Moldova a luat parte la reuniuni bilaterale cu liderii FMI și ai Grupului Băncii Mondiale, la reuniunea Constituentei FMI și Băncii Mondiale, reafirmând sprijinul pentru Ucraina și pentru întărirea solidarității internaționale în fața provocărilor economice și geopolitice.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de ministrul finanțelor, Victoria Belous, și guvernatoarea BNM, Anca Dragu, alături de prim-viceguvernatorul Petru Rotaru și viceguvernatorul Mihnea Constantinescu.

Reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale reprezintă una dintre cele mai importante platforme internaționale de dialog și colaborare în sectorul financiar, facilitând identificarea de soluții comune pentru provocările economice regionale și globale.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi