Scandal energetic! Energocom, prinsă cu nereguli grave în gestionarea resurselor

14 Mart. 2025, 10:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
14 Mart. 2025, 10:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat recent Raportul de audit al conformității asupra gestionării patrimoniului public și a resurselor financiare de către SA „Energocom” în perioada 2021-2023. Documentul scoate la iveală o serie de nereguli în achiziționarea gazelor naturale, gestionarea creanțelor, menținerea stocurilor de securitate și administrarea subvențiilor.

Începând cu octombrie 2021, creșterea abruptă a prețurilor la gaze naturale a determinat autoritățile Republicii Moldova să aloce 7,783 miliarde lei către SA „Energocom”, pentru a asigura aprovizionarea cu resurse energetice. În plus, Parlamentul a aprobat un împrumut de 300 milioane euro de la BERD pentru securitatea aprovizionării cu gaze.

Auditul Curții de Conturi a relevat însă deficiențe semnificative în procesul de achiziție și administrare. Este vorba de lipsa trasabilității complete a dosarelor de achiziție a gazelor naturale, afectând controlul tranzacțiilor, evaluarea incorectă a stocurilor de gaze la valoarea justă, ceea ce ar putea influența transparența raportărilor financiare, probleme în gestionarea stocului de securitate, care ridică riscuri privind integritatea cantitativă și calitativă a acestuia și întârzieri în rambursarea creanțelor cesionate, afectând fluxul financiar al companiei.

Raportul relevă că vânzarea gazelor naturale și a energiei electrice la prețuri nereglementate a permis obținerea unor profituri în 2021 și 2022, însă anul 2023 a fost marcat de pierderi. Acestea au fost cauzate de aplicarea unor prețuri sub cost, pentru a preveni majorarea tarifelor pentru consumatori. Pierderile au fost compensate prin granturi acordate de Programul norvegian Nansen.

În același timp, subvențiile pentru energia electrică livrată la prețuri reglementate au fost conforme cu normele în vigoare, însă creanțele de 1,33 miliarde lei cesionate de la SA „Termoelectrica” nu au fost evaluate corespunzător, iar procesul de rambursare a fost întârziat.

În încercarea de a accesa piețele europene, SA „Energocom” a înființat o sucursală și o filială în România. Cu toate acestea, auditul arată că aceste entități nu au generat impact economic semnificativ, ceea ce ridică întrebări despre eficiența strategiei de extindere.

Curtea de Conturi subliniază că, deși Energocom a operat în condiții de criză energetică, gestionarea fondurilor publice și a resurselor nu a fost pe deplin conformă cu normele aplicabile. Mai mult, problemele financiare nerezolvate și incertitudinile legate de recuperarea costurilor pun în pericol stabilitatea companiei și securitatea energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi