Alertă financiară! BNM avertizează: riscul de contagiune poate zgudui sectorul bancar moldovenesc

17 Mart. 2025, 09:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 09:51 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat Raportul de Stabilitate Financiară pentru Trimestrul III 2024. În document a  evidențiat riscurile de contagiune interbancară și vulnerabilitățile externe ale sectorului bancar autohton. Deși în prezent contagiunea directă între băncile moldovenești este scăzută, expunerea ridicată la băncile străine ar putea deveni un factor de risc semnificativ în cazul unor șocuri economice globale.

Potrivit raportului, băncile din Moldova au o concentrare ridicată a plasărilor interbancare în instituții financiare străine, în special în Germania, Franța, Spania, SUA și Austria. 86,5% din totalul plasărilor externe sunt concentrate în aceste jurisdicții, ceea ce expune sistemul bancar moldovenesc la riscuri externe, cum ar fi volatilitatea cursului valutar sau crizele financiare din aceste state.

BNM a efectuat mai multe simulări pentru a evalua impactul unui posibil faliment al băncilor străine unde sunt plasate fondurile moldovenești. Rezultatele arată că în cazul unui colaps bancar în Germania sau Franța, două bănci din Republica Moldova nu ar respecta pragul minim al fondurilor proprii de 10%, ceea ce le-ar vulnerabiliza în fața unei crize financiare internaționale.

Raportul arată că soldul total al plasărilor nete în sectorul bancar autohton este de doar 36,1 milioane de lei, adică doar 0,3% din soldul total al plasărilor nete. Aceasta indică un risc redus de contagiune între băncile moldovenești. Cu toate acestea, dependența de sistemul bancar internațional poate avea efecte în lanț, în cazul în care o bancă mare din UE sau SUA ar întâmpina probleme.

Pentru a reduce riscul de contagiune, BNM recomandă o diversificare mai mare a plasărilor interbancare și monitorizarea atentă a evoluțiilor economice internaționale. În plus, băncile din Republica Moldova trebuie să își consolideze rezervele de lichiditate și să fie pregătite pentru posibile turbulențe pe piețele externe.

Deși în prezent sistemul bancar moldovenesc este stabil, dependența de băncile străine ar putea deveni o vulnerabilitate majoră. În cazul unor șocuri financiare globale, impactul asupra Moldovei ar putea fi semnificativ, punând presiune pe lichiditatea și solvabilitatea unor instituții financiare locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2025, 18:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Mai 2025, 18:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania de stat Metalferos S.A., liderul național în colectarea fierului vechi, a înregistrat în 2024 pierderi nete de 23,75 milioane de lei, potrivit raportului financiar anual publicat de companie. În 2023 pierderile au fost de aproape 45 milioane lei.

Paradoxal, în 2024 veniturile companiei aproape s-au dublat, ajungând la 274,9 milioane lei, față de 139,8 milioane lei în anul precedent. În același timp, cheltuielile de exploatare au crescut accelerat, determinând o scădere drastică a profitului operațional.

Printre cele mai mari costuri suportate de companie s-au numărat: cheltuieli administrative – 14,1 milioane lei, cheltuieli de distribuire – 43 milioane lei (în creștere explozivă față de 3,3 milioane lei în 2023) și cheltuieli operaționale diverse – 35,9 milioane lei.

Astfel, rezultatul din activitatea operațională a fost unul negativ, de -25,95 milioane lei, față de -37,8 milioane lei în anul anterior. Activitatea financiară s-a redresat de la pierderi de 7,2 milioane lei în 2023 la un mic profit de 1,5 milioane lei în 2024, grație veniturilor din diferențe de curs valutar.

La capitolul numerar, compania a încheiat anul 2024 cu doar 5,48 milioane lei în conturi, față de peste 59 milioane lei la începutul anului. Fluxul net de numerar din activitatea operațională a fost de asemenea negativ, de -54,2 milioane lei.

Pe fondul acestor pierderi, capitalul propriu al companiei a scăzut semnificativ, ajungând la 117,57 milioane lei, de la 261,3 milioane lei cu un an în urmă. Metalferos are în prezent 132 de angajați și operează din Zona Industrială Vatra, Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE