Compania DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end și integrează Moldova în lanțurile de aprovizionare europene

26 Mart. 2025, 10:18
 // Categoria: Comercial // Autor:  bani.md
26 Mart. 2025, 10:18 // Comercial //  bani.md

Compania DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european, care va include un nod multi-modal strategic în Chișinău, conectând Moldova cu România și restul Europei. Transportul de tip grupaj este un serviciu de top dedicat integrării tuturor etapelor lanțului de aprovizionare, prin combinarea serviciilor de transport rutier, maritim, aerian, feroviar și multi-modal, devenind o soluție completă de tip end-to-end. Această soluție vine în sprijinul companiilor moldovenești, oferindu-le un acces mai bun la piețele europene prin logistică mai rapidă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor.

Prin gestionarea eficientă a lanțului de aprovizionare și îmbunătățirea performanței operaționale, DP World se concentrează pe satisfacerea nevoilor clienților de a reduce costurile și de a accelera timpii de livrare, asigurând totodată transparență în fiecare etapă.

Rețeaua DP World va include o „linie de grupaj” și infrastructură vamală în Chișinău. Transportul în regim de grupaj permite expedierea mai multor mărfuri mai mici de la diferiți clienți într-o singură livrare. Soluția reduce costurile pentru clienții care nu au încărcături complete pentru camion, îmbunătățește eficiența prin maximizarea capacității de utilizare, reduce amprenta ecologică a fiecărei expedieri și sprijină integrarea multi-modală, permițând transferul fără întreruperi între transportul rutier, feroviar și maritim.

Kris Adams, Vicepreședinte Executiv pentru Europa de Est, DP World, a declarat:

„Acest serviciu complet tip end-to-end este piatra de temelie a strategiei de extindere a DP World în Moldova. Linia de grupaj de la Chișinău va contribui la integrarea Moldovei în lanțurile de aprovizionare ale UE, facilitând comerțul pentru companiile moldovenești — schimburile comerciale în Europa mai rapid, mai ieftin și mai durabil.”

Turnul de Control Operațional pentru rețeaua europeană a DP World va fi situat la București. Rolul său va fi acela de a coordona toate elementele care alcătuiesc acest serviciu end-to-end, inclusiv serviciile de grupaj, de livrare la primul/ultimul kilometru, de depozitare, de brokeraj vamal și de transport multi-modal. De asemenea, va dezvolta platforme digitale avansate care să permită gestionarea în timp real, analiza predictivă și comunicarea fără întreruperi. Alegerea Bucureștiului reflectă rolul strategic al României din punct de vedere geografic și poziția puternică a DP World în țară. Compania operează deja în Portul Constanța, care servește drept poartă pentru expedițiile din Asia și oferă acces la Dunăre, precum și terminalul multi-modal din Aiud, prin care bunurile continuă să circule către restul Europei pe cale rutieră și feroviară.

DP World operează pe șase continente, cu o echipă de peste 100.000 de angajați. Compania combină infrastructura globală cu expertiza locală pentru a asigura soluții integrate pe întregul lanț de aprovizionare. De la porturi și terminale până la servicii maritime, logistică și tehnologie cu rețea logistică modernă și inteligentă, DP World utilizează inovația pentru a crea metode mai eficiente de transportare a mărfurilor, minimizând întreruperile de la producător până la ușa clientului. În Europa, DP World are peste 25.000 de angajați în peste 250 de locații din 30 de țări și oferă clienților acces la 10 terminale de mare adâncime, 14 terminale interioare, 150 de depozite și 90 de locații conectate prin rețeaua de transport feeder și shortsea.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziție.

Persoană de contact:
Alin Iliescu
alin.iliescu@pointpa.ro
+40 725 932 333

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ