Economia Moldovei intră în zona roșie: FMI reduce prognoza de creștere de peste 6 ori

24 Apr. 2025, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Apr. 2025, 09:51 // Actual //  Ursu Victor

Fondul Monetar Internațional a redus semnificativ prognoza de creștere economică pentru Republica Moldova în anul 2025, estimând un avans modest al PIB-ului de doar 0,6%, comparativ cu proiecția anterioară de 3,7%. Noua evaluare apare în ediția din aprilie a raportului „World Economic Outlook”, publicat de FMI.

Pentru anul 2026, experții FMI anticipează o redresare ușoară, cu o creștere economică de 2,5%, iar până în 2030, instituția prognozează un avans de 5% al PIB-ului moldovenesc.

În ceea ce privește inflația, prognoza pentru 2025 a fost revizuită în sus – de la 5% la 8%. Pentru 2026, FMI estimează că inflația se va modera la 5,9%. Totodată, fondul a înrăutățit și estimările privind deficitul de cont curent, care ar urma să ajungă la 14,5% din PIB în 2025 și la 13,8% în 2026 – în creștere față de prognoza anterioară de 10,7% pentru anul viitor.

În raportul precedent, publicat în octombrie 2024, FMI a menținut estimarea de creștere economică pentru anul 2024 la 2,6%, iar pentru 2025 a revizuit-o în jos de la 4,8% la 3,7%.

Potrivit datelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, în 2024, PIB-ul Moldovei a fost de 323,8 miliarde lei, marcând o creștere simbolică de doar 0,1% față de anul precedent.

Această corecție severă a prognozelor vine după ce și alți parteneri financiari internaționali au emis estimări mai prudente: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a redus prognoza pentru 2025 de la 3,5% la 2%, iar pentru 2026 anticipează un avans de 3,8%. Banca Mondială, în schimb, și-a menținut estimările optimiste – 3,9% pentru 2025 și 4,5% pentru 2026.

Realitatea Live

24 Apr. 2025, 14:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Apr. 2025, 14:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China escaladează din nou, de această dată cu impact direct asupra gigantului american Boeing. China a început să returneze avioanele comandate anterior, în semn de protest față de tarifele vamale impuse de administrația Trump. Două aeronave au fost deja retrimise către Boeing, iar o a treia urmează, a confirmat directorul general al companiei, Kelly Ortberg, notează BBC.

Este vorba de avioane de tip Boeing 737 MAX 8, destinate companiilor aeriene chineze, care au fost deja livrate dar nu au mai fost recepționate oficial. În total, China ar fi trebuit să primească 50 de astfel de aeronave în 2025, însă clienții chinezi au notificat producătorul că nu le vor mai prelua.

Conflictul comercial s-a acutizat după ce SUA a impus tarife de până la 145% pentru importurile din China, iar Beijingul a răspuns cu taxe de 125% pentru produsele americane. În ciuda declarațiilor optimiste ale președintelui Trump, care a sugerat că tarifele vor „scădea semnificativ, dar nu la zero”, consecințele sunt deja vizibile pentru cel mai mare exportator american.

Ortberg a declarat pentru CNBC că Boeing analizează posibilitatea de a redirecționa 41 dintre avioanele deja fabricate către alți clienți, întrucât cererea rămâne ridicată la nivel global. Alte 9 aeronave sunt încă în faza de planificare și ar putea fi redistribuite dacă Beijingul nu le va mai accepta.

„Nu vom continua să producem avioane pentru clienți care nu le vor primi”, a punctat CEO-ul Boeing, adăugând că în fiecare zi există contacte directe cu membri ai administrației Trump, inclusiv cu președintele în persoană, în încercarea de a găsi o soluție diplomatică.

Într-o convorbire cu investitorii, Ortberg a subliniat că lanțul de aprovizionare Boeing este, de asemenea, afectat de tarifele aplicate în Japonia și Italia, unde s-au introdus taxe universale de 10%. Directorul financiar al companiei, Brian West, a declarat că politica de liber schimb este „esențială pentru Boeing” și că vor continua colaborarea cu furnizorii pentru a menține producția.

După un an 2024 marcat de crize și de o grevă majoră a peste 30.000 de muncitori americani, Boeing a raportat pierderi mai mici în primul trimestru din 2025, ca urmare a creșterii livrărilor. Compania intenționează să crească ritmul de producție al modelului 737 MAX la 38 de unități pe lună până la sfârșitul anului.

Între timp, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat în fața FMI că există „o oportunitate semnificativă” pentru un acord comercial major între SUA și China, cu condiția ca Beijingul să fie dispus să reducă dependența economică de exporturile manufacturiere.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi