Tesla a negat oficial că ar fi în căutarea unui înlocuitor pentru Elon Musk, după ce în ultimele luni miliardarul s-a concentrat mai mult pe activitatea Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), creat de Administrația Trump, în timp ce profiturile companiei s-au prăbușit.
Anunțul a fost făcut printr-o declarație postată pe rețeaua socială X – deținută tot de Musk – din partea președintei Tesla, Robyn Denholm. Aceasta a calificat informațiile apărute în presă privind o eventuală succesiune drept „eronate” și a subliniat că Tesla „este foarte încrezătoare în capacitatea sa de a continua să pună în aplicare planul de creștere care urmează”.
Wall Street Journal a relatat miercuri că, potrivit unor surse anonime din interior, consiliul de administrație al Tesla ar fi început deja, în urmă cu câteva săptămâni, să analizeze opțiuni pentru o posibilă înlocuire a lui Musk la conducerea companiei, ca urmare a absenței sale tot mai pronunțate și a dificultăților operaționale cu care se confruntă producătorul auto.
În aceeași zi, în cadrul unei ședințe de la Casa Albă, Donald Trump a avut o intervenție cu dublu sens: „Marea majoritate a oamenilor din această țară te respectă și te apreciază cu adevărat. Și știi că ești invitat să stai cât dorești. Dar ar fi de înțeles dacă ai vrea să te întorci acasă… la mașinile tale.”
Luna trecută, Musk a declarat că se va retrage din funcția de șef al DOGE, invocând nevoia de a se concentra mai mult pe Tesla. Cu toate acestea, săptămâna trecută, a revenit asupra deciziei și a precizat că își va reduce doar implicarea, urmând să acorde una sau două zile pe săptămână activităților guvernamentale. Potrivit lui David Sacks, apropiat al lui Musk și membru al Administrației Trump, Musk va rămâne în DOGE, dar cu rol limitat – o strategie deja aplicată anterior la Twitter.
Între timp, Tesla se confruntă cu o criză de imagine și performanță. Protestele împotriva lui Musk din SUA, generate de concedieri masive în sectorul federal, precum și criticile din Europa privind sprijinul acordat partidelor extremiste, au dus la scăderea vânzărilor. În primul trimestru al anului 2025, livrările de mașini Tesla în Uniunea Europeană au scăzut cu 28%.
În ceea ce privește promisiunile făcute la preluarea DOGE, Musk anunța reduceri bugetare de 2.000 de miliarde de dolari. Bilanțul actual arată o economie de doar 160 de miliarde de dolari, cifră considerată optimistă de mai mulți experți.
Pe măsură ce Tesla se luptă cu scăderi în vânzări și crize de conducere, iar Musk jonglează între rolurile de lider politic informal și CEO al uneia dintre cele mai valoroase companii din lume, presiunile asupra sa cresc. Fiecare zi în care se află mai departe de „mașinile lui” pare să alimenteze speculațiile privind o eventuală plecare. Cel puțin, pentru moment, compania neagă.