Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă la Guvern, alocarea unui buget fără precedent de 3,2 miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere în anul 2025. Decizia vine în plină perioadă preelectorală, cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare din toamna acestui an.
„Am promis că vom investi în infrastructură și în drumuri europene în toată țara. În 2025, vom construi și moderniza peste 600 de kilometri de drumuri locale și regionale”, a declarat Recean, subliniind că 2,7 miliarde de lei vor fi direcționați prin Fondul Rutier către drumurile regionale, iar 500 de milioane de lei vor merge suplimentar către drumurile locale.
Premierul a afirmat că este „cea mai mare sumă de bani investită vreodată în infrastructura rutieră a Republicii Moldova într-un singur an”, iar lucrările vor acoperi drumuri din 31 de unități administrative, inclusiv segmente importante precum:
6 km între Brăila și Băcioi, pentru decongestionarea traficului în sudul Chișinăului,
5 km în zona Slobozia Mare, esențiali pentru traficul de la vama Giurgiulești,
3 km de la Lozova spre magistrala M1 Chișinău-Leușeni,
5 km de drum asfaltat în zona Vadului Rașcov, Șoldănești, pentru dezvoltarea turismului local.
Recean a menționat că în ultimii trei ani, guvernarea PAS a reușit să reabiliteze 766 de kilometri de drumuri, de trei ori mai mult decât în ultimii zece ani. Totuși, premierul a recunoscut că fondurile actuale sunt insuficiente pentru acoperirea necesităților reale, estimate la 4-6 miliarde de lei anual, și a subliniat că Moldova mizează pe sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru continuarea acestor proiecte.
Premierul a mai anunțat că 579 de primari din întreaga țară au depus deja proiecte pentru reabilitarea drumurilor locale, însă selecția va fi competitivă, pe criterii stricte, deoarece „nu ajung banii pentru toți”. Totodată, Recean a exclus posibilitatea majorării taxei rutiere în 2025 sau 2026, afirmând că fondurile suplimentare vor proveni din asistența UE și din eficientizarea lucrărilor.
Pe lista proiectelor prioritare se află și autostrada Iași-Ungheni-Chișinău, pentru care studiul de prefezabilitate ar urma să fie gata până la finalul anului.