Roman Știrbu: Mănâncă modest un an. Următorul an – îmbracă-te modest… și așa vei găsi fericirea eternă

17 Iun. 2021, 11:32
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 11:32 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Roman Știrbu, director executiv Simpals, și-a împărtășit experiența într-un articol publicat pe rețeaua de socializare Linkedin, despre cum să găsești fericirea veșnică.

Potrivit acestuia, „nu contează dacă ești bogat sau sărac, înalt sau scund, bărbat sau femeie, tânăr sau bătrân. Nu contează de unde ești, ce faci pentru a trăi, ce limbă vorbești, ce tragedii ai trăit. Oriunde și oricine ești, vrei să fii fericit. Aceasta este aceeași nevoie umană de bază ca și respirația.”

Fericirea este acel sentiment încântător atunci când îți place totul, când toate virajele, răsucirile și cotiturile vieții sunt în perfectă armonie între ele. În aceste scurte momente de adevărată fericire, nu ai de ce să te plângi și vrei să oprești timpul și să întinzi acest moment pentru totdeauna.

Indiferent de profesia pe care o alegem, este întotdeauna, o încercare de a experimenta fericirea și de a păstra acest sentiment cât mai mult timp posibil. Unii oameni îl caută în relații romantice, alții – în bani și faimă, iar alții – în orice realizări. Între timp, fiecare dintre noi va avea cunoștințe care sunt iubite sincer, care au realizat multe, care călătoresc în jurul lumii, au toate jucăriile scumpe, se bucură de toate beneficiile posibile, dar totuși nu simt satisfacție, bucurie și pace – cu alte cuvinte, fericire.

De ce ne este atât de greu să satisfacem o nevoie aparent de bază?

Nu este prea complicat, dacă să privim lucrurile mai atent.

Credem că fericirea este un fel de destinație, când de fapt a fost întotdeauna punctul nostru de plecare.

Ai trebuit vreodată să căutați cheile pentru o lungă perioadă de timp și, în cele din urmă, să aflați că erau în buzunarul vostru tot timpul, în timp ce ați scos iritat lucrurile îngrămădite aleatoriu de pe masă, ați privit sub canapele și fotolii și ați devenit din ce în ce mai furioși de faptul că …. căutarea nu a reușit?

În același mod, încercăm să găsim fericirea undeva în lumea externă, timp în care ea este acolo unde a fost întotdeauna – în interiorul nostru, pentru că este elementul de bază al construcției speciei noastre biologice.

Articolul original îl puteți citi AICI.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală