Vadim Beliaev, fondatorul băncii rusești „Otkritie”, care trăiește în Texas sub numele Vadim Volfson, ar putea scăpa de răspundere penală nu doar în Rusia, unde a fost condamnat în contumacie pentru fraudă de miliarde, ci și în Statele Unite. La sfârșitul acestei săptămâni, Volfson a semnat un acord de amânare a urmăririi penale cu Procuratura din Manhattan într-un dosar privind eludarea sancțiunilor americane în favoarea președintelui băncii de stat VTB, Andrei Kostin.
Departamentul Justiției al SUA l-a inculpat și pe Kostin pentru încălcarea regimului de sancțiuni și spălare de bani.
Conform prevederilor acordului de tip Deferred Prosecution Agreement (DPA), dacă Volfson respectă timp de un an condițiile de supraveghere stabilite de Serviciul de monitorizare preprocesuală din New York, procurorii vor renunța definitiv la toate acuzațiile privind încălcarea Legii privind Puterile Economice Internaționale de Urgență (IEEPA).
În vârstă de 59 de ani, Volfson era acuzat că, împreună cu fostul său asistent Gannon Bond, a acționat în interesul lui Kostin, ajutându-l să ascundă dreptul de proprietate asupra unei vile de lux în stațiunea montană Aspen, Colorado, evaluată la 33,6 milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor, Kostin ar fi rămas beneficiar real al proprietății, iar în 2019 — la un an după impunerea sancțiunilor — Volfson ar fi transferat 12 milioane de dolari prin Cipru către o entitate presupus legată de Kostin în schimbul vilei.
Succesul lui Volfson în fața justiției americane a fost posibil datorită unei gafe comise de FBI. În luna mai, un judecător a acceptat cererea avocaților de a exclude din dosar corespondența electronică obținută în baza unui mandat falsificat. Tribunalul a constatat că agentul FBI care a solicitat mandatul, în octombrie 2022, a omis intenționat să menționeze că imobilul fusese cumpărat de firma lui Volfson, Altamonte Holdings, cu patru ani înainte ca sancțiunile împotriva lui Kostin să intre în vigoare.
„Dacă structura lui Volfson a achiziționat casa înainte de impunerea sancțiunilor, atunci tranzacția din 2019 nu poate fi considerată ilegală”, a subliniat judecătorul Gregory Woods, calificând omisiunea FBI drept „neglijență”. Ca urmare, toate mesajele electronice — care constituiau baza acuzației și conțineau discuții privind transferul de proprietate și administrare a vilei — au fost declarate dovezi inadmisibile.
Legăturile apropiate dintre Volfson și Kostin erau binecunoscute de mult. Prietenii susțineau că între cei doi exista o relație aproape părintească. VTB deținea chiar un pachet de 10% din banca „Otkritie”. După fuga lui Volfson și colapsul băncii sale — care a costat statul rus aproape un trilion de ruble — VTB a preluat „Otkritie”. Kostin rămâne la conducerea VTB în Rusia și a declarat recent, într-un interviu pentru CNN, că speră într-o relansare a relațiilor ruso-americane cu sprijinul lui Donald Trump, criticând actualul regim de sancțiuni.