CNPF face curățenie: TRANSELIT, MOGO, AVENTUS și EASY CREDIT – toate pe lista neagră

22 Iul. 2025, 09:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 09:28 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania ă de Asigurări „TRANSELIT” SA a fost sancționată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) pentru încălcarea prevederilor Legii privind protecția consumatorilor, prin utilizarea unor practici comerciale agresive. Potrivit autorității de supraveghere, compania a solicitat de la un consumator, care intenționa să execute o poliță de asigurare, documente care nu pot fi considerate relevante în mod rezonabil pentru stabilirea validității pretenției. Mai mult, asigurătorul a ignorat în mod repetat corespondența pertinentă, în scopul de a-l determina pe consumator să renunțe la exercitarea drepturilor sale contractuale.

Cazul vizează refuzul de plată a unei despăgubiri de asigurare aferente unui accident produs în perioada de valabilitate a unei polițe de asigurare medicală pentru călătorii în străinătate. Ulterior, deși a recunoscut cazul ca fiind asigurat, „TRANSELIT” SA a tergiversat în mod nejustificat achitarea despăgubirii. În consecință, CNPF a interzis companiei utilizarea practicilor comerciale incorecte și i-a prescris întreprinderea tuturor acțiunilor necesare pentru regularizarea dosarului de daună și plata despăgubirii.

Compania a fost obligată să execute Hotărârea CNPF nr. 14/2/2025 privind conformarea cu cadrul normativ și să informeze Autoritatea de supraveghere în termen de 30 de zile. Cu toate acestea, asigurătorul nu a prezentat niciun document privind executarea deciziei în termenul stabilit.

În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul de Administrație al CNPF a respins cererea depusă de OCN „MOGO LOANS” SRL privind suspendarea executării Hotărârii CNPF nr. 28/3 din 09.03.2025, care a vizat rezultatele controlului tematic efectuat asupra companiei.

Totodată, au fost respinse cererile prealabile ale SRL „AURORA-ZET”, „PRIMELENIX-COM”, „ELVELENIX-COM” și „VICTOR&BROS”, care au vizat contestarea Hotărârii CNPF nr. 9/6 din 17.02.2025 referitoare la acționarea concertată în cadrul SA „ASPA”, precum și contestarea unei decizii conexe, pe motiv că cererile au fost depuse peste termenul legal și lipseau elementele necesare examinării.

CNPF a admis însă cererea prealabilă depusă de un consumator împotriva OCN „AVENTUS FINANCE” SRL. În urma analizei, autoritatea a constatat că graficul de rambursare anexat contractului de credit conținea o eroare tehnică, prin care valoarea totală plătibilă depășea limita legal admisă. În consecință, CNPF a prescris restituirea tuturor plăților încasate în baza contractului, cu excepția sumei inițiale debursate.

A fost respinsă și cererea OCN „EASY CREDIT” SRL de suspendare a executării Hotărârii nr. 27/2 din 03.06.2025, care constată încălcări ale Legii privind contractele de credit pentru consumatori, inclusiv clauze abuzive privind rata dobânzii și penalitățile aplicate.

De asemenea, CNPF a respins cererea prealabilă a unui consumator împotriva scrisorii CNPF referitoare la un contract de împrumut ipotecar din 2017 cu ICS „PRIME CAPITAL” SRL. Autoritatea a concluzionat că cererea ține exclusiv de competența instanțelor de judecată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA