Uniunea Europeană ar putea interzice complet importul de gaze naturale din Rusia începând cu ianuarie 2027, cu un an mai devreme decât termenul propus de Comisia Europeană. Potrivit unui document consultat de Reuters, mai mulți eurodeputați susțin accelerarea renunțării la gazul rusesc, într-un efort de a reduce dependența energetică și de a sancționa economic Moscova pentru războiul din Ucraina.
Propunerea vine din partea unor membri ai Partidului Popular European și ai Partidului Verzilor, care pledează pentru un cadru mai dur decât cel anunțat de Comisia Europeană în luna iunie, ce prevedea oprirea completă a importurilor abia în 2028.
Pe lângă devansarea termenului-limită, eurodeputații propun și sancțiuni pentru companiile europene care ar încălca viitorul embargou, inclusiv prin retragerea licențelor de comercializare a energiei, a declarat deputata Inese Vaidere.
Totuși, statele membre ale UE privesc cu reticență această accelerare. Potrivit surselor Reuters, guvernele din blocul comunitar sunt puțin probabile să sprijine modificarea termenului. În schimb, inițiativa ar putea fi folosită ca instrument de negociere în discuțiile privind forma finală a legislației.
Un vot oficial asupra poziției Parlamentului European este așteptat în toamna acestui an. Ulterior, decizia finală trebuie negociată cu Consiliul UE, unde este necesară o majoritate calificată pentru adoptare — procedură care nu permite veto-ul individual al statelor, cum ar fi Ungaria sau Slovacia, care se opun în mod constant unui embargo complet asupra gazului rusesc și continuă să-l importe prin conducte.
După invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, UE și-a propus să renunțe treptat la dependența de gazul rusesc, care acoperea aproximativ 45% din importurile europene înainte de război. În 2024, această cotă a scăzut la 19%, livrările fiind realizate în principal prin gazoductul TurkStream și în formă lichidă (GNL). Planurile actuale vizează reducerea acestei cote la 13% până la finalul anului 2025.