Belarus SE RETRAGE din Parteneriatul Estic al UE. Dirk Schuebel, chemat la Externele de la Minsk să dea explicații

29 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 06:30 // Actual //  MD Bani

Belarus a decis astăzi, 28 iunie, să înceteze acțiunile Acordului privind Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și să se retragă din acest Parteneriat, informează Realitatea.md.

În acest sens, ambasadorul UE la Minsk, Dirk Schuebel, a fost chemat la Ministerul de Externe de la Minsk, să dea explicații privind sancțiunile impuse de autoritățile europene.

„Belarus a inițiat procedura de încetare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Noi nu putem să îndeplinim obligațiunile în cadrul acestui Acord, în condiții de sancțiuni și restricții. Cu profund regret constatăm, că această stopare a acțiunilor prevăzute în Acord ar putea să se răsfrângă negativ asupra relațiilor noastre cu UE, în domeniul migrației ilegale și crimei organizate.

Reprezentantul permanent al Republicii Belarus în UE este rechemat la Minsk pentru consultări. Șefului Diplomației UE în Belarus de asemenea îi este recomandat să plece la Bruxelles pentru consultări, ca să le transmită liderilor poziția oficială a Belarusului privind neadmiterea sancțiunilor”, se menționează într-un comunicat oficial al Ministerului de Externe de la Minsk.

De asemenea, Belarus anunță sancțiuni similare pentru liderii europeni, în ceea ce ține de intrarea pe teritoriul  său, dar și informează că vor urma și alte sancțiuni.

Amintim, că anterior UE a înghețat activele și a pus interdicții de intrare pentru circa 78 de persoane, inclusiv membrii de familie ai președintelui Alexandr Lukashenko. Totodată, au fost introduse măsuri restrictive împotriva mai multor oameni de afaceri, rectori ai universităților, procurori, judecători, ofițeri de poliție și personal militar.

La summitul din 25 mai, liderii statelor și guvernelor statelor membre UE au convenit să pregătească sancțiuni împotriva Belarusului pentru aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk și a reținerii fondatorului canalului de opoziție Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bordul avionului.

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău