New York planifică să contruiască un „Laborator-Oraș” pentru cercetările climatice

30 Iun. 2021, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Iun. 2021, 11:03 // Actual //  MD Bani

Primarul orașului New York caută solicitanți care să creeze o platformă de testare pentru soluțiile climatice urbane pe insula Governors, puțin dezvoltată.

În septembrie anul trecut, primarul orașului New York, Bill de Blasio, a declarat că Insula Guvernatorilor va deveni un centru dedicat pregătirii New Yorkului – și a orașelor lumii – pentru impactul schimbărilor climatice.

Acum, pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv, Bill de Blasio și Trustul pentru Insula Guvernatorilor au lansat o competiție globală pentru a găsi o instituție de cercetare sau academică care să înființeze un centru de soluții climatice pe insulă, chiar la sud de Manhattanul de jos. Scopul este de a transforma Insula Guvernatorilor de 172 de acri într-un „laborator viu” pentru cercetarea climei, cu accent pe justiția de mediu și reziliența comunității.

Competiția a fost anunțată alături de o investiție de 150 de milioane de dolari în infrastructura de transport, utilități și clădiri a insulei. Această sumă este suplimentară la cele 400 de milioane de dolari pe care le-a cheltuit orașul în ultimul deceniu pentru a transforma fosta bază militară într-o retragere urbană pentru newyorkezi, cu un parc expansiv și modernizări a rețelelor de apă și electricitate.

Noile fonduri vor sprijini, de asemenea, proiectul complex de reamenajare, care se așteaptă să genereze 7.000 de locuri de muncă pe insulă.

Speranța pentru noul centru de soluții este de a lărgi studiul schimbărilor climatice și de a încorpora activitatea experților în politici și advocacy pentru soluții pilot care vor avea un impact direct asupra comunităților din New York, în special cartierele cu venituri mici, care suportă greul evenimente meteorologice  extreme precum uragane, inundații și efectul de căldură urbană.

Soluțiile ar include găsirea de noi modele de pregătire și recuperare în caz de dezastre. Modelele tradiționale nu reușesc adesea să abordeze complexitățile orașelor precum New York, a spus Vicki Been, viceprimarul orașului pentru locuințe și dezvoltare economică.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat cu siguranță în timpul [Uraganului] Sandy este că multe dintre răspunsurile guvernului federal și modul în care banii au fost structurați pentru a ajuta cartierele, s-au bazat pe un model care nu este aplicabil într-un mediu urban dens, a spus ea, „și nu a ținut cont de diferențele de tip de locuință și de faptul că majoritatea oamenilor din New York sunt chiriași, nu proprietari de case”.

Ca parte a viziunii orașului, Insula Guvernatorilor, care atrage deja aproximativ un milion de vizitatori în fiecare an, va aduce locuitorii direct în conversație – promovând un „element uman” al cercetării climatice, potrivit Michael Oppenheimer, directorul Centrului pentru Cercetarea Politicilor pe energie și mediu la Universitatea Princeton.

Spre deosebire de cercetările teoretice, „puteți de fapt să stați într-o zonă urbană și să urmăriți cum oamenii răspund la lumea în schimbare și pot participa la dezvoltarea acestor soluții la problemele existente”, a spus Oppenheimer, care a fost consilierul inițial al proiectului.

În cele din urmă, aceste soluții ar putea fi disponibile orașelor din întreaga lume, conform propunerii orașului.

Orașul a cerut potențialilor candidați să stabilească, până în septembrie, modul în care vor proiecta diferite programe de extindere și promovare a locurilor de muncă ecologice și cum vor implica publicul în cercetare. De asemenea, se solicită respondenților să se concentreze pe probleme, inclusiv adaptarea în medii urbane dense, justiția climatică, educația publică și sănătatea publică, a declarat Clare Newman, președinte și director executiv al Trustului pentru Insula Guvernatorilor.

Adaptarea la climă este crucială, a adăugat ea, dar rămâne atât în ​​cercetare, cât și în investiții.

„Chiar dacă emisiile de carbon scad la zero mâine, cu toții ne vom confrunta cu impactul schimbărilor climatice, iar comunitățile trebuie să fie pregătite”, a spus ea.

Anunțul vine la aproape două decenii după ce guvernul federal a transferat controlul asupra Insulei Guvernatorilor – care a devenit un oraș fantomă după ce Garda de Coastă a plecat în 1996 – către statul New York în 2003.

Când orașul a preluat conducerea indulei în 2010, a depus efortul de a readuce Insula Guvernatorilor în spațiu public.

Deschiderea unui parc public de 40 de acri în 2016 l-a transformat într-o oază urbană pentru newyorkezi, cu programe artistice și culturale publice oferite de organizațiile nonprofit și de liceul local, care au ocupat clădirile insulei. Planul general al Trustului, lansat în 2010, desemnează două terenuri de construcții pe malul apei de ambele părți ale parcului. Aceste terenuri sunt desptinate pentru dezvoltarea viitoare, pentru a contribui la generarea de venituri. Politicienii și dezvoltatorii au propus, deopotrivă, să construiască un parc acvatic, un cazinou sau chiar o închisoare, dintre care niciunul dintre aceste proiecte nu s-a realizat.

În mai, consiliul municipal a votat pentru rezonarea capătului sudic al insulei, permițând aproape ca pe o suprafață de aproape 4 milioane de metri pătrați să fie construită o zonă de dezvoltare nouă, cu  spațiu universitar, birouri, hoteluri și comerț cu amănuntul. Decizia a atras unele îngrijorări din partea locuitorilor orașului, precum că noile clădiri ar perturba accesul publicului la insulă, deși propunerea finală adoptată păstrează toate cele 46 de acri de spațiu public, care este protejat sub o restricție a actului federal.

Proiectul de cercetare climatică este conceput nu doar pentru a aduce și mai mulți oameni pe insulă, dar va servi și ca „punct de prezentare public”, a spus Newman.

„Un loc unde le arăți oamenilor cum arată următoarea generație de soluții.”

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!