Vladislav Zara, director ASP: Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte

02 Iul. 2021, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 11:10 // Actual //  MD Bani

După ce mai mulți concurenți electorali au acuzat Agenţia Servicii Publice că ar pune la cale organizarea unei licitaţii false de procurare a blanchetelor pentru acte de identitate, în sumă de aproximativ 500 de milioane de lei, instituția a venit cu unele precizări în acest sens, scrie Realitatea.md.

Vladislav Zara, directorul instituției, susține că licitația pentru blanchete trebuia inițial organizată în anul 2019, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici în 2020, totul fiind amânat din cauza declanșării pandemiei de COVID-19.

Zara avertizează că stocul de blanchete rămase la ASP în prezent este mic, iar Republica Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte din luna septembrie.

„În prezent circa 1 000 000 de persoane – nu dețin niciun pașaport al cetățeanului Republicii Moldova  (PA) valabil în Registru de stat al populației (RSP), dar anterior au deținut pașapoarte în RSP (indiferent, unul sau două). Pe parcursul anului 2021 la peste 300 000 de pașapoarte (PA) expiră termenul de valabilitate. Pe parcursul lunii iunie curent a crescut numărul actelor de identitate solicitate de populație, fiind eliberate 63 000 de pașapoarte. În perioada estivală această cifră poate fi și mai mare. În cazul epuizării stocurilor de blanchete conform estimărilor menționate, ASP ar trebui să suspende activitatea în luna septembrie 2021, așteptând când va fi finalizată o licitație sau altă”, a declarat Zara.

Mai mult, directorul Agenției Servicii Publice, spune că acuzat presiuni din partea consilierilor prezidențiali, Ana Recenco și Veaceslav Negruță, care i-au cerut în mod expres să anuleze licitația pentru procurarea noilor blanchete, în valoare de peste 498 de milioane de lei.

De asemenea, în cadrul briefing-ului, directorul ASP a anunțat care estem, în prezent, stocul disponibil în țară de blanchete:

Zara a mai precizat că după etapă de depunere a ofertelor la 29 iunie 2021, Grupul de lucru pentru achiziții publice al ASP a calificat conform documentelor de calificare primul ofertant după prețul minim al ofertei (CertSign (România)) și a transmis propunerea tehnică către Departamentul Tehnologic al ASP pentru examinarea și prezentarea concluziilor referitor la corespunderea acestora cu cele solicitate în documentația de atribuire la licitație deschisă.

„După concluziile tehnice urmează etapele de evaluare, contestare (dacă va fi) și încheierea contractului. Pentru anularea procedurii de achiziție publică respectivă nu există temei juridic, or, prevederile art. 71 din Legea 131/2015 stabilesc clar condiţiile de anulare a procedurii de achiziţie publică”, a conchis șeful ASP.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău