Sunt rezultatele anchetei: Chironda riscă să fie demis chiar azi, în CMC. Primarul a scris tot ce crede despre el

02 Iul. 2021, 10:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 10:40 // Actual //  MD Bani

Epopeea scandalului de la Primărie iscat între viceprimarul Victor Chironda și primarul general, Ion Ceban ar putea lua sfârșit astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Cel puțin asta susține Chironda, într-o postare pe Facebook, scrie Realitatea.md.

„Din cîte înțeleg, la ședința de azi a CMC va fi solicitată demiterea mea. Sper ca domnul primar să aibă suficient curaj și deminitate să se prezinte în persoană în fața consiliului cu această solicitare. Consider aceste acțiuni drept o tentativă de intimidare care are drept scop reducerea mea la tăcere pe subiectul ilegalităților admise de șefa DGAURF Dogotaru în procedura autorizării demolării hotelului Național dar și alte încălcări în domeniul autorizărilor în construcții. Domnule Ceban, nu aveți nevoie de mine în procesul discreditării imaginii primăriei. Vă descurcați foarte bine și singur”, a scris viceprimarul.

De asemenea, Chironda mai scrie că dis-de-dimineață a primit o scrisoare la Primărie din partea edilului Capitalei, Ion Ceban.

„Dincolo de faptul că se încalcă grav prevederile codului muncii, situația e pur și simplu penibilă. Dar le voi lua pe rînd: La punctul 1 nu mi s-a prezentat nici rezultatele lucrului grupului de anchetă, nu mi s-au solicitat explicațiile în termenul prevăzut de lege, nu este finalizată investigația procuraturii municipale pe cazul falsificării actului de constatare a lipsei mele de la serviciu din 31 mai. La punctul 2 nu mi s-a prezentat evaluarea activității mele și dovezile privind neîndeplinirea atribuțiilor. La punctul 3 e pur și simplu ridicol. Se pare că juriștii dlui primar nu au idee despre legea Nr. 122 din 12-07-2018 privind avertizorii de integritate”, se mai arată în postare.

Realitatea.md amintește că ședința de astăzi a CMC a fost programată pentru ora 13:00.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO