Campania de informare lansată de AEE: informații despre eficiența energetică, audit și achiziții eficiente

05 Iul. 2021, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2021, 14:02 // Actual //  MD Bani

Raioanele Străşeni, Rezina şi Criuleni sunt tot mai implicate în informarea locuitorilor  despre  eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente. În acest weekend, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a desfășurat sesiuni de informare în cadrul campaniei ,,Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente – prioritate a autorităților publice locale”.

Astfel,vicedirectorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Eugen Gîrlea a vizitat raioanele Străşeni, Rezina şi Criuleni, unde au fost instalate panouri informative accesibile oricărui locuitor din regiune.

Preşedintele raionului Străşeni, Nicolae  Sârbu și-a exprimat gratitudinea față de AEE pentru susţinerea oferită.

„Domeniul eficientizării energetice este foarte actual. La momentul de față, noi suntem plenar implicaţi în implementarea  mai multor proiecte  de eficiență energetică în raionul Strășeni. Unul dintre ele este la Liceul Teoretic ,,Ion Vatamanu”, în valoare de 22 milioane lei. Suntem în proces de  elaborare a proiectelor de eficiență energetică pentru spitalul raional, care va cuprinde măsuri de eficientizare cum ar fi: anvelopa clădirii – vor fi izolate trei blocuri cu vată minerală, schimbarea acoperișurilor, sistemele de încălzire, sistemul de ventilare, sistemul energetic”, a spus demnitarul.

La Rezina, Preşedintele raionului, Valeriu Ciorici, a apreciat iniţiativa, precizând că va îndemna locuitorii să se informeze mai mult despre eficienţa energetică.

„Este o inițiativă foarte bună. Oamenii  solicită deseori informații ce țin de domeniul eficienţei energetice. Acum vom avea posibilitatea să le oferim mai multă informaţie. Vă mulțumim, vă urăm succes și sperăm la o colaborare cât mai bună pe viitor. Sunteți o echipă bravo”, a spus Valeriu Ciorici.

La rândul său, preşedintele raionului Criuleni,  Pavel Spânu a  menționat că eficienţa energetică este un subiect de care ar trebui să se ţină cont. Demnitarul a precizat că,  se vor depune eforturi ca la Criuleni oamenii să cunoască cât mai multă informaţie despre  eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

„Vreau să vă mulțumesc pentru  susținerea proiectului de construcție a Parcului fotovoltaic în raionul Criuleni. Se lucrează din plin, astfel termenii sunt respectați. Sperăm ca, în 6 luni și nu în 8, cum s-a convenit, să-l finalizăm. Mizăm pe suportul AEE și post construcție, când vom începe a produce propria energie verde”, a precizat demnitarul.

Vicedirectorul AEE a mulţumit conducerii raionului pentru colaborare şi implicare.

„Datorită interesului Dvs. faţă de eficienţa energetică  putem contribui atât la securitatea aprovizionării cu energie, cât şi la durabilitatea mediului înconjurător”, a spus Eugen Gîrlea.

Campania de informare se desfășoară  în perioada iunie – august 2021. Astfel de sesiuni vor avea loc în toate centrele raionale ale Republicii Moldova și UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este  diseminarea informației prin intermediul autorităților publice locale, despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău