Merge în spațiu cu Jeff Bezos, dar are bilet de 200.000 $ de la Virgin Galactic pe care l-a cumpărat în urmă cu 10 ani

15 Iul. 2021, 09:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
15 Iul. 2021, 09:09 // Au Bani //  MD Bani

Wally Funk, pasagera în vârsta de 82 de ani, va călători în cosmos împreună cu Jeff Bezos la bordul rachetei New Origin Shepard de la Blue Origin săptămâna viitoare, va fi prima dată când se îndreaptă spre spațiu – dar se pare că nu va fi ultima.

Funk este aviator în vârstă de 82 de ani, care a fost invitată de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, să fie al patrulea pasager în zborul său spațial pe 20 iulie. În urmă cu peste un deceniu, Funk a plătit 200.000 de dolari pentru o viitoare călătorie pe avionul suborbital al Virgin Galactic, potrivit The Guardian – și se pare că nu are intenția de a renunța la locul ei.

„În acest moment, da, Wally intenționează să zboare și cu Virgin Galactic”, a declarat agentul lui Funk, Loretta Hall, pentru Insider într-un e-mail.

Virgin Galactic a declarat pentru Insider că compania nu a comentat „identitățile viitorilor astronauți”. Blue Origin nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la planurile lui Funk.

La începutul acestei luni, Bezos a anunțat că Funk i se va alătura, fratele său mai mic Mark și un al treilea pasager în călătoria lor de 11 minute în spațiu. (Celălalt pasager, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a plasat oferta câștigătoare de 28 de milioane de dolari într-o licitație pentru scaun luna trecută.)

„Nimeni nu a mai așteptat”, a scris Bezos într-o postare pe Instagram. – E timpul. Bine ai venit la echipaj, Wally.

În 1961, Funk s-a alăturat unei misiuni spațiale pentru femei, numită „Mercur 13.” Ea s-a angajat într-o serie extinsă de teste și antrenamente, pe care le-a acceptat – a declarat pentru Texas Monthly că cercetătorii i-au spus că a performat mai bine decât orice alt astronaut din program, bărbat sau femeie.

Dar programul a fost în cele din urmă abandonat, iar Funk nu a ajuns niciodată în spațiu. În 1962, două dintre femeile din program au mărturisit în fața Comitetului pentru Știință și Astronautică al Camerei că li s-a refuzat posibilitatea doar pentru că erau femei.

Funk a început mai târziu o lungă carieră în zbor, devenind prima femeie inspector de siguranță la Administrația Federală a Aviației și colaborând cu Consiliul Național pentru Siguranță în Transporturi, potrivit Texas Monthly.

Într-un videoclip postat pe contul de Instagram al lui Bezos, Funk a spus că a învățat peste 3.000 de oameni să zboare.

Zborul îl va duce pe Bezos și pasagerii săi  la 62 de mile deasupra Pământului până la marginea spațiului. În interiorul navei, Bezos și colegii săi de bord vor avea la dispoziție trei minute pentru a pluti și a vedea Pământul de departe sau pentru a privi adâncurile spațiului cosmic.

În timp ce misiunea Blue Origin va fi o etapă majoră – este prima dată când compania trimite pasageri umani în spațiu – de atunci a fost ușor eclipsată de Virgin Galactic și de fondatorul său miliardar, Richard Branson.

Duminică, Branson și trei colegi de echipaj au zburat 55 de mile deasupra Pământului la bordul avionului spațial al Virgin Galactic, au plutit în gravitație zero timp de aproximativ cinci minute și s-au întors în siguranță pe Pământ.

Zborul lui Branson – care l-a învins pe Bezos cu nouă zile, fapt pe care Branson l-a numit „o coincidență incredibilă, minunată” – părea să-l îndoiască pe Blue Origin, care a spus că zborul nu va ajunge suficient de sus pentru a conta cu adevărat.

Cu toate acestea, Virgin intenționează să înceapă să ofere zboruri suborbitale turiștilor spațiali anul viitor și a vândut deja 600 de bilete turiștilor spațiali, inclusiv SpaceX și CEO-ul Tesla Elon Musk – și, bineînțeles, Funk.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ