Cum să obții abilitățile digitale absolut necesare pentru un viitor prosper și acasă, în Moldova?

28 Iul. 2021, 10:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 10:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Lumea de astăzi, așa cum o trăim și o simțim, era greu de anticipat în urma cu 15 – 20 de ani. Cu toate acestea, nivelul de conectivitate de care ne bucurăm în prezent a fost pregătit de o serie de evenimente remarcabile pentru acea vreme, din domeniul tehnologiei. Astăzi tehnologia atinge fiecare aspect al vieții, viitorii angajatori punând un accent deosebit pe abilitățile digitale ale membrilor echipei. 

Se întâmplă pentru că astăzi, accelerat de criza generată de pandemie, sectorul IT și-a demonstrat importanța, eficiența și necesitatea. 

În Republica Moldova sectorul IT este ramura cu dezvoltarea cea mai dinamică, în care exporturile de servicii s-au triplat în ultimii doi ani. 

Cererea de competențe digitale în continuă creștere și ofertele de muncă tot mai atractive, generează locuri de muncă cu salarii dintre cele mai mari din economia Republicii Moldova, angajații din sectorul IT având acum cele mai mari salarii pe economie. 

Proiectul TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei susține un proiect de comunicare despre procesul de admitere la specializările IT, inclusiv din considerentul soluțiilor pe care îl poate oferi domeniul IT pentru dezvoltarea profesioniștilor în Republica Moldova.  

Sectorul IT este atât de dinamic și vibrant, vast și variat, încât absolvenții programelor aferente se pot specializa în domeniul lor de interes, în funcție de program și preferințe, având posibilitatea să-și aleagă ritmul și modul de lucru: în echipă sau individual, în companii mari, în cadrul unor mici afaceri proprii sau în cadrul unor startup-uri de succes.

Potrivit unui anunț al Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, viitorii studenți pot obține abilități digitale urmând unul dintre programele de studii:

  • INFORMATICĂ cu specializările

Tehnologii Informaționale și Paradigme de Programare

Elaborare și gestionare a sistemelor informatice

  • INFORMATICĂ APLICATĂ cu specializările

Design Informațional și Grafic

Securitatea Informației

  • INFORMATICĂ (Științe ale educației)

Viitorii studenți vor beneficia de un mediu academic stimulativ, laboratoare performante, cursuri interesante și actuale, stagii de practică în companii de vârf, burse de mobilitate în străinătate, cămine renovate. După absolvirea programelor, aceștia se vor alege cu diplomă recunoscută în țară și peste hotare, un loc de muncă asigurat, potențialul unei cariere de succes. 

Urmând studiile la facultatea de Matematică și Informatică poți deveni:

  • Administrator de rețele / sisteme
  • Architect software / sistem / baze de date
  • Analist baze de date
  • Analist / specialist / expert în securitatea informației
  • Dezvoltator software
  • Designer Web
  • Programator
  • Manager al resurselor informaționale / sistemelor informatice
  • Profesor de informatică

Ritmul accelerat de creștere a cererii specialiștilor în domeniul IT în sectoarele publice și private, calitatea studiilor urmate, abilitățile de a gândi în mod critic, de a comunica clar și de a rezolva probleme complexe fac ca rata de angajabilitate a absolvenților să fie aproape de 100%. 

Alege cariera IT la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova. 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați fmi.usm.md. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău