Piersicul plat – „locomotivă de preț” pentru piața piersicilor în Moldova. De ce nu se oferă subvenții pentru acest soi

28 Iul. 2021, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 10:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Săptămâna trecută, fermierii din regiunile sudice ale Moldovei au început recoltarea și vânzarea soiurilor de piersic plat. Aceste fructe sunt prezente pe piața internă de aproximativ o lună.

Până acum, acestea erau în principal produse importate din Grecia sau Turcia de comercianții cu amănuntul, în principal de cele mai mari lanțuri de supermarketuri, în mod independent și vândute cu amănuntul la un preț ridicat – 50-60 lei / kg (2,77-3,33 USD / kg). Adică cam de două ori prețul piersicilor obișnuite, scrie East-Fruit.

La apariția în vânzare a piersicilor plați autohtoni, piața moldovenească a reacționat aproape imediat prin scăderea prețurilor pentru aceasta: la 30-35 lei / kg (1,66-1,94 USD / kg) la „piață” și 40-50 lei / kg (2 $, 22-2,77 / kg) în comerțul la supermarket, până la 23-25 ​​lei / kg (1,27-1,38 $ / kg) pe piețele angro.

În același timp, apariția soiurilor locale de piersici plați pe piața moldovenească săptămâna trecută, judecând după monitorizarea prețului EastFruit, a condus la o creștere – după o stagnare de două săptămâni – a prețurilor medii și maxime pentru piersici în general cu aproximativ 2 lei / kg, până la 17 lei / kg. (0,94 USD / kg) și respectiv 20 lei / kg (1,11 USD / kg).

În același timp, fermierii-comercianți observă influența ambiguă a piersicului plat asupra segmentului de piersici în ansamblu. Pe de o parte, piersicile din soiurile plate au o cerere vizibil ridicată în rândul consumatorilor – în ciuda faptului că în prezent costă cu 5 lei / kg mai mult în comerțul cu amănuntul decât piersicile obișnuite. Pe de altă parte, prezența unui număr semnificativ de piersici plate pe piață reduce nivelul vânzărilor de soiuri obișnuite de piersici și duce la o polarizare ridicată a prețurilor pentru acestea. Mai mult, pe măsură ce oferta de soiuri comune de piersici pe piața internă (Red Haven etc.) crește, nivelul minim al prețului pentru piersici va scădea și mai mult.

De asemenea, merită luat în considerare faptul că vânzările la export de piersici moldovenești, potrivit comercianților, nu sunt mari la sfârșitul lunii iulie (caisul are o cerere vizibil mare de cumpărători externi). În același timp, piersicii plați nu sunt practic exportați. Potrivit estimărilor experților, suprafața totală a piersicilor plați, în Moldova este de aproximativ 50 de hectare. Cu toate acestea, plantațiile sale în fermele horticole rareori depășesc câteva hectare; este extrem de dificil să colectăm chiar și un singur lot de export de produse din astfel de zone.

Și încă un punct curios: micii producători de soiuri de piersic plat preferă să-l vândă pe cont propriu la un preț relativ ridicat, fără a recurge la serviciile revânzătorilor intermediari. În parte, acest lucru este facilitat de densitatea ridicată, transportabilitatea și păstrarea calității piersicului plat; fermierul nu are o mare nevoie să-l vândă urgent imediat după recoltare.

Reprezentanții asociațiilor de pomicultori consideră că creșterea segmentului de producție de piersici plați în Moldova la nivelul exportului este mult îngreunată de faptul că nu a fost încă inclusă în registrul de stat al soiurilor recomandate. În consecință, înființarea livezilor de piersici plați nu este subvenționată.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală