De la antrenor de arte marțiale la antreprenor de Cahul! Nicolae Dunas despre fabrica de mobilă pe care o deține

28 Iul. 2021, 11:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 11:25 // Oameni şi Idei //  MD Bani

La Cahul, Nicolae Dunas este cunoscut pentru performanțele sale sportive, fiind antrenor de arte marțiale, dar și pentru activitatea sa de antreprenoriat. De nouă ani, Nicolae Dunas deține o fabrică de mobilă căreia localnicii îi spun simplu „La Nicu”. În satul Roșu, raionul Cahul, unde se află fabrica, se fac la comandă bucătării, mobilă pentru living, antreuri sau dormitoare.

Pentru a se dezvolta Nicolae Dunas a apelat și la subvenții. Cu ajutorul asistenței Uniunii Europene, antreprenorul a achiziționat echipament mai perfoemant, care asigură calitatea și curățenia întregului lanț și totodată oferă condiții mai bune de muncă pentru angajați.

„Este creierul procesului tehnologic. Aşa diminuăm costurile și obţinem rezultatul dorit rapid și sigur„, spune Nicolae Dunas, fondatorul companiei Prim Art SRL.

Cu toate că avea deja o carieră în pedagogie și sport, fiind antrenor de arte marțiale. În 2012, Nicolae a decis să lucreze pe cont propriu și a deschis o mini fabrică de mobilă. Aceșt meștegug l-a moștenit de la tatăl său, care este lemnar.

Tatăl meu este lemnar de meserie și de mic lucram cu el, îl ajutam. De aceea când am decis să mă lansez în afaceri, am considerat că cel mai potrivit ar fi o fabrică de mobilă”.

Fabrica condusă de Nicolae este dotată cu utilaje moderne, are un proces de producție bine pus la punct și computerizat. Aici se fac la comandă antreuri, dormitoare, bucătării, mobilă pentru living etc. Acum, la fabrică sunt angajate trei persoane, iar în funcție de sezon, numărul lor crește.

De șapte ani, locuiește și lucrează sub același acoperiș

În nouă ani, afacerea lui Nicolae Dunas a crescut, în prezent având un rulaj de un milion de lei anual. În acest răstimp, clienții au ajuns să-i cunoască și să-i aprecieze produsele

Clienții vin direct la fabrică, aici discută detaliile comenzii, deoarece nu avem deocamdată un showroom”, spune Nicolae.

Fabrica de mobilă din satul Roșu a avut clienți și pe vreme de pandemie:

Am activat în anul 2020, am avut mai multe comenzi de bucătării decât de obicei. În pandemie oamenii au stat mai mult acasă și probabil își doreau schimbări”, notează antreprenorul.

De șapte ani, casa și biroul lui Nicolae se află sub același acoperiș, dovadă că Nicolae este dedicat muncii sale.

Când ești antreprenor la început de cale, trebuie să fii aproape de afacerea ta, altfel nu se poate”, afirmă Nicolae.

La primul etaj se află utilajele și fabrica propriu-zisă, iar la mansardă Nicolae locuiește împreună cu soția și cei doi copii ai lor

Încep să lucrez de la 7 dimineața și până seara, de luni până vineri, iar zilele de weekend le petrec cu familia”.

Soţia sa, Natalia, va deveni în curând şi parteneră de afacere, ea urmând cursuri de design interior pe care le va transpune în practică în noile lor produse de mobilier.

Mereu aproape de afacerea sa, Nicolae planifică totuși pe viitor să își schimbe locul de trai, tot în regiunea Cahul. Astfel, va avea mai mult spațiu disponibil pentru a-și extinde afacerea, dar și va putea separa munca și viața personală.

Planifică să deschidă show-room-uri în România, Austria, Spania

Antreprenorul organizează periodic ziua uşilor deschise pentru tinerii profesionişti – elevi la şcolile de tâmplărie, tineri pasionaţi de producerea mobilei – cărora le prezintă procesul tehnologic, le face master-class-uri de producere a mobilei, șlefuire şi vopsire a lemnului. Aşa sporeşte numărul pasionaţilor de lemn, a viitorilor săi angajaţi sau concurenţi.

Pe viitor, antreprenorul planifică să deschidă mai multe show room-uri atât în Republica Moldova cât și peste hotare.

Planul meu e să deschid primul showroom la Galați în România și altul în Republica Moldova. În România, care e o piață cu o capacitate mai înaltă, avem deja făcuți pași concreți, avem spațiu. În următorii trei-cinci ani, planific să deschid alte show-room-uri în Austria sau Germania, Anglia și Spania”.

Antreprenorul din Cahul intenționează să acceadă pe piața europeană pe două segmente, unul econom și altul de tip business. Nicolae Dunas va dezvolta pe segmentul econom bucătării modulare, executate la comandă, care vor putea ușor modificate în funcție de necesitățile clientului și de tip business, cu bucătării personalizate și cu mai multe opțiuni inteligente.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău