Care sunt noile modificări în modalitatea de declarare a TVA?

09 Aug. 2021, 15:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Aug. 2021, 15:13 // Actual //  MD Bani

Serviciul Fiscal de Stat a anunțat despre unele modificări operate în modalitatea de declarare a taxei pe valoarea adăugată (TVA), ca rezultat al modificărilor operate în art.102 alin.(12) Codul fiscal în partea ce ține de perioada fiscală în care subiecții impozabili își pot exercita dreptul la deducerea TVA aferent unor categorii de procurări, precum și urmare a solicitărilor parvenite de la mediul de afaceri. Noul ordin a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 6 august curent.

În conformitate cu art.102 alin.(12) din Codul fiscal, subiectul impozabil cumpărător (beneficiar) al serviciilor, energiei electrice, energiei termice, gazului natural, serviciilor publice de telefonie fixă şi mobilă, serviciilor comunale, precum și a produselor petroliere, are dreptul la deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru achizițiile respective în luna în care a avut loc livrarea acestora, în cazul în care factura este eliberată de către furnizor până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc livrarea documentată prin factura fiscală respectivă.

Astfel, în Modul de completare a Declarației privind TVA, au fost operate modificări care permit agenților economici declararea în anexa nr.1 ”Facturile fiscale primite” la Declarația privind TVA a facturilor fiscale eliberate de furnizori bunurilor/serviciilor, specificate la art.102 alin.(12) din Codul fiscal, prin două opțiuni:

✔ în perioada fiscală în care acestea au fost primite;

✔ în perioada fiscală în care a avut loc livrarea de către furnizor a bunurilor/serviciilor, pentru care conform prevederilor art.102 alin.(12) din Codul fiscal cumpărătorii își pot exercita dreptul la deducerea TVA în perioada fiscală respectivă.

Suplimentar, modificările la modul de completare a Declarației privind TVA concretizează lista persoanelor obligate de a prezenta Declarația privind TVA, care în cadrul relațiilor contractuale figurează ca cumpărători ai bunurilor întreprinderilor înregistrate ca plătitori a TVA, în proces de insolvabilitate, cu excepția celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, precum și a bunurilor cu statut de gajate, ipotecate, sechestrate.

Pentru mai multe detalii consultați Ordinul SFS nr.428 din 03.08.2021, care poate fi accesat aici.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:38
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 14:38 // Slider //  Soroceanu Olga

Andrei Covalschi, unul dintre beneficiarii serviciului de angajare asistată, dezvoltat de Asociația „Motivație”, a găsit un loc de muncă la Orange Moldova datorită sprijinului oferit.

Prin intermediul Asociației, Andrei a primit asistență în redactarea și trimiterea CV-ului, precum și în pregătirea pentru interviul de angajare.

„Cu ajutorul asociației „Motivație” am ajuns aici, la compania Orange Moldova. Sunt foarte mulțumit pentru acest fapt, că s-au implicat. CV-ul au transmis, au discutat pentru mine, și deja am primit apel și răspuns de la compania Orange, să mă prezint la interviu.”, spune Andrei Covalschi, angajat Orange Moldova.

„Cazul lui Andrei e doar unul dintre sutele de cazuri ale beneficiarilor pe care noi îi avem în program și care beneficiază de serviciul de angajare asistată. El e un băiat cu dizabilitate fizică, dar s-a integrat foarte bine în acest colectiv.”, menționează Natalia Codrean, manageră proiecte, specialistă în angajare asistată, Asociația „MOTIVAȚIE”.

„Ceea ce am reușit noi ca organizație, și împreună cu societatea civilă, că am promovat la nivel de stat, și avem un cadru legal de angajarea asistată în R. Moldova, care oferă facilități atât persoanelor cu dizabilități, cât și angajatorilor, pentru că avem sprijin pentru angajarea persoanelor cu dizabilități. De exemplu, angajatorii pot să primească subsidii pentru a acomoda locul de muncă unde sunt angajate persoanele cu dizabilități. Cred că un alt rezultat este faptul că statul deja poate să procure servicii de angajare asistată de la organizații neguvernamentale sau alte asociații.”, a subliniat Ludmila Iachim, directoare executivă, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova.

Această activitate este implementată de către Asociația MOTIVAȚIE în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu European Business Association Moldova și Centrul Contact .

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău