Asteroidul care conține atât de multe metale prețioase încât ar putea îmbogăți întreaga planetă. Cât valorează

09 Aug. 2021, 14:17
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Aug. 2021, 14:17 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Asteroidul Psyche 16 conține atât de multe metale prețioase încât ar putea valora 10.000 de cvadrilioane de dolari, conform unor noi măsurători de temperatură operate la suprafața acestuia, scrie Daily Mail.

Psyche este o rocă spațială cu un diametru de aproximativ 200.000 de kilometri, care orbitează în jurul Soarelui, fiind plasat în centura de asteroizi – o zonă spațială care are forma unei gogoașe și care este situată între Marte și Jupiter – care conține peste un milion de roci.

În 2026, NASA va lansa o misiune în care experții vor analiza asteroidul Psyche pentru a determina originile acestuia. Unii spun că acesta ar fi nucleul unei noi planete.

O echipă de la Caltech, Pasadena, California, a realizat o hartă de temperatură pentru Psyche. Cercetătorii vor să aibă o perspectivă a suprafeței asteroidului.

În mod normal, imaginile captate prin infraroșu de pe o rocă spațială oferă un singur pixel de date, însă utilizând dispozitivul Atacama Large Millimitere Array din Chille, cercetătorii au reușit să surprindă imagini cu rezoluție de 50 de pixeli. Astfel, au analizat suprafața rocii spațiale mult mai în detaliu.

Experții au reușit să observe că roca spațială are o suprafață ce conține 30% metal, iar rocile de la suprafață sunt presăsarate cu granule de metal.

Psyche 16 a fost descoperită inițial în 1852, iar cercetătorii cred că reprezintă rămășițele unei protoplanete distruse în urma coliziunii de tip „hit-and-run” în perioada formării sistemului solar.

Spre deosebire de alte corpuri stâncoase sau înghețate, se presupune că Psyche 16 ar fi fabricat în principal din fier și nichel și ar putea valora cvadrilioane de dolari ca valoare minieră potențială.

Specialiștii spun că dacă aceste metale ar putea fi obținute, întreaga planetă ar putea deveni bogată, ceea ce ar destabiliza economia.

 

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală