Rusia vrea mai multe produse din CSI, respectiv și din Moldova. Legumele și fructele la ei, acum, costă cât caviarul!

10 Aug. 2021, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2021, 13:03 // Actual //  MD Bani

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dat indicații să fie mărit importul de produse agricole în țară din CSI pentru a stabiliza prețurile la produse, fapt care ar putea viza și producătorii din Republica Moldova. O dispoziție în acest sens a fost publicat pe site-ului oficial al Kremlinului, scrie Realitatea.md.

„Guvernul Rusiei, în contextul stabilizării prețurilor la produse alimentare, urmează să ia măsuri, printre care creșterea volumului importului de produse agricole pe teritoriul țării din statele membre CSI. Serviciul Federal Antimonopol (FAS) va asigura monitorizarea formării prețurilor la produsele alimentare vândute prin rețelele comerciale”, scrie în dispoziția prezidențială.

Totodată, urmează să fie întocmite rapoarte privind rezultatele măsurii. Primul până la 1 septembrie 2021, celelalte – o dată într-un trimestru.

„Se recomandă înalților oficiali (șefi ai organelor executive ale puterii de stat) în comun cu Guvernul Rusiei să asigure accesul nestingherit al producătorilor agricoli autohtoni la comerțul cu amănuntul, târguri, facilități comerciale non-staționare și de distribuție pentru a extinde oportunitățile lor de a-și vinde produsele”, mai scrie în dispoziție.

Până pe 15 august curent, autoritățile trebuie să aibă deja o dare de seamă privind implementarea măsurii.

Este de menționat că rușii se confruntă cu prețuri majorate la produse, mai ales, în orașe cum ar fi Bilibino sau Anadîr. Potrivit presei locale, un kilogram de roșii costă 1.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin peste 240 de lei, de cartofi – 560 de ruble (135 de lei), de ceapă – 620 de ruble (150 de lei), de morcov – 600 de ruble (145 de lei). O legătură de banane costă 700 de ruble (170 de lei), iar lămâile – 500 de ruble (puțin peste 120 de lei). 10 ouă costă 400 de ruble (97 de lei).

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală