Mesaj dur de la Andrei Spînu către responsabilii de construcția drumurilor: Nu voi tolera nici cea mai mică corupție

11 Aug. 2021, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2021, 17:36 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 11 august 2021, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a convocat în ședință responsabilii de proiectarea, construcția, menținerea și reabilitarea drumurilor. În cadrul ședinței au vorbit despre calitatea lucrărilor efectuate pe drumurile din țară și un schimb de opinii privind problemele cu care se confruntă în procesul de activitate. Nu în ultimul rând, s-a vorbit discutat și despre corupție și tergiversarea lucrărilor de construcție și reabilitare.

În cadrul ședinței, ministrul a venit și cu un mesaj dur către responsabilii de construcție a drumurilor, acesta a spus că nu va tolera nici cea mai mică corupție.

Potrivit antreprenorilor din domeniu, cele mai mari probleme cu care se confruntă sunt lipsa unui clasificator a întreprinderilor, care ar determina distribuirea eficientă a finanțării în funcție de capacitățile companiilor participante la licitații; lipsa unei armonizări între cadrului legislativ, administrativ, tehnologic și cel juridic. O altă problemă enunțată a vizat controlul calității lucrărilor, care nu este executat de companii independente, ci de unele apropiate beneficiarului.

Andrei Spînu a avertizat antreprenorii referitor la calitatea proastă a lucrărilor executate și la consecințele acestora asupra imaginii și reputației companiilor, menționând că salută ideea unui clasificator al companiilor, iar cei care nu pot face drumuri să stea acasă.

„Eu totuși am așteptat ca măcar cineva din Dvs să aibă curaj să recunoască că în acest sistem este corupție. Mandatul pe care noi îl avem de la oameni și, probabil că, mulți dintre Dvs ne-ați votat, este să facem măcar un pic de dreptate în țară. Iar dreptatea începe de la faptul că noi o să începem să luptăm cu corupția. Eu vă promit, că niciodată nu am să vă cer nimic în schimb, decât să vă faceți treaba bine, aici mă refer la companiile private, ministerul pe care am onoarea să-l conduc dar și la instituțiile subordonate”, a afirmat ministrul.

Andrei Spînu a spus că nu va tolera corupția, de asemenea a îndemnat participanții la ședință să-l informeze personală despre astfel de cazuri.

„Nu voi tolera nici cea mai mică corupție în acest sector. Nu am pretenția să spun că am s-o lichidez pe toată, începând cu ziua de mâine, dar am pretenția să cred că poate o să ajungem la un moment dat, când cu adevărat nu o să fie corupție. Eu cred că drumurile se fac de proastă calitate, inclusiv din cauza faptului că unii dintre Dvs dați mită, iar în loc să dați mită mai bine ați mări salariile la lucrătorii care muncesc la drumuri, în soare sau ați mai adăuga un centimetru de asfalt unde este necesar”.

Spre final, ministrul a menționat despre importanța lucrului de echipă și i-a îndemnat să lucreze mai responsabil.

„Eu mi-aș dori să facem lucruri bune cu oamenii noștri. Vă rog să creșteți capacitatea de management a proiectelor în cadrul companiilor pe care le gestionați și să lucrați mai responsabil pentru ca să oferiți cetățenilor drumuri calitative, iar dacă nu împărtășiți același deziderat vă rog să vă lichidați companiile și să vă căutați de treabă în altă parte!”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală