Semne bune din principala economie a lumii: Fed, banca centrală a SUA, ar putea limita stimulente monetare din acest an

12 Aug. 2021, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 15:16 // Actual //  MD Bani

Un oficial de top din cadrul Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană) șpune că, instituția ar putea să reducă nivelul de suport monetar adresat economiei Statelor Unite încă de la sfârşitul actualului an, având în vedere ritmul de recuperare al principalei economii la nivel mondial, scrie Ziarul Financiar.

Mary Daly, preşedintele diviziei din San Francisco a Fed, şi-a exprimat încrederea cu privire la revenirea economică a ţării. Potrivit acesteia activitatea businessurilor va continua să-și revină pe măsură de tot mai mulţi oameni se întorc în câmpul muncii şi puterea de consum rămâne la niveluri ridicate.

„Sunt extrem de optimistă în ceea ce priveşte perioada toamnei şi următoarele îmbunătăţiri din zonele cheie. Acest lucru înseamnă că a sosit momentul să discutăm despre reducerea nivelului de acomodare pe care l-am oferit în mod constant economiei, iar bineînţeles că punctul de plecare constă în achiziţia de active”, a declarat Mary Daly, adăugând că reducerea stimulentelor ar putea intra în efect la sfârşitul lui 2021 sau la începutul anului viitor.

Daly a fost unul dintre cei mai vocali membri ai Fed în ceea ce priveşte retragerea temperată a ajutoarelor monetare.

Fed a anunţat că va continua să cumpere 120 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie şi valori mobiliare garantate prin ipoteci în fiecare lună până va obţine „un progres substanţial” cu privire la principalele obiective ale băncii, reprezentate de rata inflaţiei, setată la 2%, şi ocuparea forţei de muncă din Statele Unite.

Comentariile lui Daly vin în urma unui raport privind inflaţia al Fed, care a arătat că preţurile s-au majorat cu 5,4% de la an la an, deşi creşterea a fost mai moderată de-a lungul ultimei luni. De asemenea, piaţa muncii a adăugat 943.000 de joburi în iulie, iar rata şomajului a ajuns la 5,4%, de la 5,9% în iunie.

Totodată, Daly a adăugat că varianta Delta a coronavirusului va avea un efect limitat asupra activităţilor economice, după ce declarase luna trecută că tulpina descoperită iniţial în India reprezintă o ameninţare pentru recuperarea economiei globale.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală