Prejudicii de milioane! Schema: TIR-uri cu benzină și motorină care nu ajung în Ucraina, ci pe piața neagră de la noi

12 Aug. 2021, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 14:19 // Actual //  MD Bani

TIR-uri pline cu benzină și motorină, care ar fi intrat anul trecut în Republica Moldova ca reexporturi către Ucraina, nu ar mai fi ajuns la vecini. Adică produsele petroliere ar fi fost comercializate în țară, fără achitarea impozitelor aferente la bugetul de stat. Despre asta spune expertul Veaceslav Ioniță, pe blogul său, care descrie cum are loc o schemă de fraudare.

„În ultimii ani de zile ia amploare un fenomen mai nou pentru Moldova, exportul de produse petroliere în Ucraina. Astfel, în 2020 exporturile au constituit 6,9 milioane USD sau 16,8 mii tone de produse petroliere, de 4 ori mai mult decât acum 5 ani. Dacă sumăm exporturile pentru 5 ani obținem un volum de 60 mii tone de produse petroliere. Iar asta de bine, de rău sunt două mii de TIR-uri cu benzină. Ar fi un motiv de bucurie, doar că Ucraina nu a importat nimic de la noi. Cum adică: noi exportăm, iar Ucraina nu importă? Simplu. E o nouă schemă de fraudare a bugetului de stat. Exporturi fictive în Ucraina. Benzina și Motorina intră în Moldova și sunt declarate ca re-exporturi în Ucraina, doar că ele nici odată nu mai ajung în Ucraina. În ultimii 5 ani peste 2.000 de TIR-uri cu cisterne au intrat în Moldova și au dispărut”, a scris Veaceslav Ioniță.

Astfel, potrivit expertului, exporturi fictive de produse petroliere în Ucraina și vânzarea lor pe piața neagră din Moldova, anual, prejudiciază bugetul de stat cu peste 100 milioane lei. „Toate aceste TIR-uri au ajuns pe piața tenebră din Moldova, care a înflorit în ultimii ani. Doar anul trecut și doar prin această schemă, bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 milioane lei. La ziua de azi am descris deja 3 scheme de fraudare a bugetului de stat pe piața tenebră a produselor petroliere: vânzări fictive către agricultori și transportatori pentru consum propriu; vânzări fictive în Transnistria; exporturi fictive”.

În această ordine de idei, Veaceslav Ioniță a reiterat că „toate problemele de pe piața produselor petroliere pot fi rezumate în 3 probleme de bază”:

  1. Monopolul instituit prin lege. Drept rezultat numai trei companii au dreptul de import și impun tuturor regulile lor.
  2. Economia tenebră, prin care anual bugetul de stat este fraudat cu sute de milioane de lei.
  3. Haosul în reglementare

„În prezent prin culoarele Parlamentului circulă un proiect de lege, care evident nu rezolvă nici una din problemele enunțate mai sus. Din simplu motiv că acest proiect a fost scris de ANRE în interesul monopoliștilor. De ce ANRE promovează interesul unui grup restrâns de monopoliști mai mult sau mai puțin mii clar. Sunt sigur că Președintele țării, dacă va solicita informații de la Serviciul de Informații și Securitate va primi un raport amplu la acest subiect. Ce nu mii clar, de ce unii deputați tineri își pătează reputația cu acest proiect dubios”, a conchis acesta.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău