Covid FREE: Angajații nevaccinați din HORECA vor trebui să prezinte teste RT-PCR negative, la fel ca și vizitatorii

01 Sept. 2021, 10:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 10:17 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ministrul Sergiu Gaibu a discutat cu reprezentanții mediului de afaceri despre desfășurarea activității antreprenoriale pentru a diminua riscul de pandemie.

În vederea discutării și identificării unor măsuri de protecție privind răspândirea virusului Covid-19, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a convocat o ședință cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular unitățile de comerț și alimentare publică. În debutul evenimentului, au fost prezentați indicatorii de evoluție și gradul de infectare a populației cu COVID-19, rata de contagiozitate reprezentând o tendință negativă sub aspect de prognozări.

În acest context, ministrul a menționat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie, urmărit, fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.

Ministrul Gaibu a menționat că rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave. Pentru angajații antrenați în relații cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfășurarea procesului de muncă în condiții de maximă siguranță, fiind menționat, totodată, despre importanța respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Astfel, angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID 19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului ”COVID free” vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrat localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și ar duce la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

Ministrul Gaibu a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare și desfășurarea a activităților în cadrul entităților pe care aceștia le conduc și să informeze corect personalul din subordine despre importanța imunizării împotriva Covid-19.

La rândul său, reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici. Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au salutat eforturile autorităților și faptul că nu se dorește sistarea și reducerea programului de activitate antreprenorială.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală