Covid FREE: Angajații nevaccinați din HORECA vor trebui să prezinte teste RT-PCR negative, la fel ca și vizitatorii

01 Sept. 2021, 10:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 10:17 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ministrul Sergiu Gaibu a discutat cu reprezentanții mediului de afaceri despre desfășurarea activității antreprenoriale pentru a diminua riscul de pandemie.

În vederea discutării și identificării unor măsuri de protecție privind răspândirea virusului Covid-19, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a convocat o ședință cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular unitățile de comerț și alimentare publică. În debutul evenimentului, au fost prezentați indicatorii de evoluție și gradul de infectare a populației cu COVID-19, rata de contagiozitate reprezentând o tendință negativă sub aspect de prognozări.

În acest context, ministrul a menționat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie, urmărit, fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.

Ministrul Gaibu a menționat că rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave. Pentru angajații antrenați în relații cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfășurarea procesului de muncă în condiții de maximă siguranță, fiind menționat, totodată, despre importanța respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Astfel, angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID 19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului ”COVID free” vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrat localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și ar duce la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

Ministrul Gaibu a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare și desfășurarea a activităților în cadrul entităților pe care aceștia le conduc și să informeze corect personalul din subordine despre importanța imunizării împotriva Covid-19.

La rândul său, reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici. Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au salutat eforturile autorităților și faptul că nu se dorește sistarea și reducerea programului de activitate antreprenorială.

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău