Natalia Gavrilița: Guvernul lucrează acum la elaborarea unui șir de acțiuni pentru susținerea economiei

02 Sept. 2021, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Sept. 2021, 17:00 // Actual //  MD Bani

În cadrul unei întrevederi cu liderii grupurilor de lucru a Consiliului Economic, Natalia Gavrilița, a declarat că Guvernul va susține inițiativele cu impact, care să acorde suport mediului economic și societății în general. Participanții au discutat mai multe proiecte de inițiativă pentru eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială și susținerea întreprinderilor în perioada pandemică.

„Guvernul lucrează acum la elaborarea unui șir de acțiuni pentru susținerea economiei, menținerea locurilor de muncă și protecția socială a cetățenilor. Vom veni cu inițiative pentru subvenționarea timpului redus de muncă pentru salariați și creșterea accesului la capital de lucru pentru companii. La fel, sunt necesare soluții pentru transportul public și interurban, acolo fiind cele mai mari focare de infectare. Împreună cu dvs., vom analiza cele  mai afectate domenii și vom veni cu acțiuni cât mai targetate pe sectoare și propuneri de politici care ar ajuta aceste sectoare să rămână competitive”, a declarat Natalia Gavrilița.

La rândul lor, șefii celor 7 grupuri de lucru au prezentat propuneri pe domeniile lor de competență. Astfel, s-a vorbit despre modificări legislative ce țin de digitalizarea economiei, armonizarea legislației naționale la cea europeană privind datele cu caracter personal, îmbunătățirea cadrului legal în domeniul concurenței. Totodată, a fost propusă reconceptualizarea funcției organelor de control, cu accent pe prevenire și consultanța antreprenorilor în aplicarea prevederilor legislative.  Inițiative economice au fost prezentate și în scopul facilitării comerțului transfrontalier, în conformitate cu Acordul DCFTA.

De asemenea, participanții au examinat mai multe opțiuni privind promovarea inovației tehnologice în diverse sectoare ale economiei, precum asigurarea în format electronic a unui set minim de documente fără necesitatea prezentării fizice la ridicarea actului. În acest context, s-a convenit organizarea unei ședințe de lucru cu autoritățile implicate pentru coordonarea acțiunilor necesare.

„Suntem dispuși să oferim ajutor din partea statului, să venim cu politici curajoase prin care să stimulăm cererea pe piață, activitatea economică și să ajutăm populația vulnerabilă. Trebuie să moderăm valul pandemic din această toamnă și să reducem impactul acestuia asupra familiilor și agenților economici. Într-o săptămână rog să venim cu acțiuni concrete, sistematizate pe diverse domenii. Este important să ne bazăm pe analize bine gândite și să consolidăm capacitatea statului”, a conchis premierul Gavrilița.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO