Românul care a început afaceri în Dubai: Ești tratat ca un demnitar, dacă investești la ei

02 Sept. 2021, 19:39
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
02 Sept. 2021, 19:39 // Slider //  MD Bani

Ștefan Mandachi este un antreprenor din România, proprietarul lanțului de restaurante Spartan, care a  a anunțat de curând înființarea unei agenții imobiliare în Dubai, vizând investitorii români care caută noi obiective de investiții imobiliare în Emirate. Omul de afaceri a dezvăluit pentru WallStreet.ro că acolo a învățat tot ce-i trebuia pentru a demara afacerile la care s-a înhămat ulterior, inclusiv rețeaua de restaurante.

„Călătoresc în Dubai de trei ori pe an începând cu 2013. În Dubai sunt cele mai multe francize americane cu restaurante, așa că, atunci când eram la început cu franciza Spartan, veneam și luam notițe, mă autoeducam. Filmam, mă holbăm în bucătării, notam proceduri, analizam cromatica. Efectiv, eram cu caietele după mine. Nicăieri în Europa nu există un oraș care să grupeze atâtea branduri internaționale, cu mai mult de 500 unități francizate/brand. M-a fascinat din primul moment evoluția Dubaiului și am studiat istoria emiratului. Am fost uluit cum se mișcă lucrurile la ei în comparație cu viteza de melc de la noi”, a declarat, pentru Wall-street.ro, Ștefan Mandachi.

După ce rețeaua de restaurante și-a câștigat locul pe piață, omul de afaceri a decis să-și diversifice portofoliul. Una dintre deciziile importante a fost luată în 2020, când s-a hotărât să dezvolte prima franciză imobiliară din România, înregistrând marca Hollywood Villas.

Mi-am făcut ‘școlarizarea’ tot în Dubai, la Cavali Villas, Trump, Damac, Fendi, toate cartierele premium din Dubai. Apoi, am început construcția caselor în România, evident, conectat la piața din Dubai, care era sub lupa mea de doi ani. În urma discuțiilor cu un antreprenor român, vechi prieten, stabilit în Dubai, Marius Pîslaru, am decis să achiziționam imobile în mai multe zone. Apoi, era limpede că puteam să facilităm tuturor românilor achiziția de imobile, apartamente, case, penthouse-uri, hoteluri. El este cel mai bun broker din Dubai. De departe cel mai bun, în opinia mea. Ne-am asociat amândoi în cadrul companiei Mandachi Dubai, avem o echipă puternică și ne apucăm de muncă. Scurt. Vrei să investești banii în imobilele din Dubai, noi suntem pe baricade”, a povestit antreprenorul.

Mandachi Imobiliare Dubai a devenit activ, iar printre printre principalele motive pentru care antreprenorul a ales să deschidă o astfel de afacere în Dubai se numără faptul că nu există taxe pe proprietăţi, investiţii şi pe veniturile imobiliare rezidențiale, nici limitări pentru transferurile bancare în afara Emiratelor Arabe Unite.

Totodată, economia din Dubai se află pe locul 5 în topul celor mai puternice din lume, infrastructura este excelentă şi favorizează dezvoltarea continuă a economiei şi, implicit, a nivelului de trai.

Piaţa imobiliară este stabilă şi matură, fiind una dintre cele mai sigure din lume, pentru investiţii și este susţinută de către guvern, fiind adoptate o serie de măsuri care să încurajeze investiţiile imobiliare şi să rezolve litigiile rapid, corect şi eficient. Prin urmare, cei care investesc în imobiliare spre închiriere, de exemplu, se bucură de susţinerea statului prin taxe reduse, faţă de alte tipuri afaceri.

 

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO