Ninel Revenco: Republica Moldova e în prag de „codul roșu” de alertă epidemiologică

02 Sept. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Sept. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova e în prag de „codul roșu” de alertă epidemiologică pe măsură ce crește numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Despre aceasta a anunțat coordonatoarea Campaniei naționale de vaccinare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

„Avem 142 de cazuri la 100 de mii de oameni în ultimele 14 zile, ceea ce presupune că noi intrăm în codul de alertă codul roșu. Trecem de la codul portocaliu la codul roșu. Ceea ce presupune noi restricții în societate. Dar cu aceste restricții va veni comisia respectivă”, a spus Ninel Revenco.

Fiind contactată de IPN, Ninel Revenco, a menționat că numărul de îmbolnăviri de COVID-19 este în creștere nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări din UE. Și la nivel global. Factorii care duc la creșterea cazurilor în Republica Moldova țin de stagnarea procesului de vaccinare, precum și nerespectarea unor recomandări, cum ar fi: testarea repetată a suspecților la COVID-19 și a celor care au contactat cu bolnavii. Ultimul motiv, dar nu cel din urmă, este nerespectarea măsurilor sanitare elementare, precum păstrarea distanței sociale, purtarea măștilor, dezinfectarea mâinilor și suprafețelor și aerisirea încăperilor.

„Da,într-adevăr, este posibilă trecerea la codul de alertă cod roșu. Specialiștii vor analiza care este tendința de îmbolnăvire în ultimele 14-7 zile și, în caz că numărul cazurilor va fi în creștere, posibil că experții vor modifica recomandările”.

Ninel Revenco a declarat că e probabil ca CNESP să se întrunească la finele acestei săptămâni.

În acest sens, coordonatoarea Campaniei naționale de vaccinare, Ninel Revenco îndeamnă oamenii să se vaccineze cât mai rapid.

Potrivit acesteia, e necesar să se întreprindă măsuri pentru a depista persoanele suspecte la COVID-19 și trecerea acestora în izolare, dar într-o izolare monitorizată, cu îndeplinirea măsurilor recomandate.

Miercuri, în Republica Moldova au fost înregistrate 579 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, în timp ce în ziua precedentă când s-au înregistrat 322 de cazuri.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 23:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 23:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cehia a început luni vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19, această doză de consolidare fiind disponibilă pentru oricine a primit ultima doză de vaccin cu cel puţin opt luni în urmă.

Ministerul Sănătăţii ceh a recomandat a treia doză persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, celor din categoriile de risc şi lucrătorilor din sectorul sanitar sau cel al îngrijirilor. ”Pentru oricine altcineva, decizia revine fiecăruia”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech.

Toţi cei eligibili pentru a treia doză au primit un mesaj de notificare, luni fiind transmise circa 8.000 de astfel de mesaje. Autorităţile cehe estimează că până la sfârşitul anului un milion de persoane vor fi vaccinate cu a treia doză. Înregistrarea prealabilă nu este necesară în niciunul dintre centrele de vaccinare.

În această campanie de consolidare a imunităţii împotriva COVID-19 în Republica Cehă vor fi folosite vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Până în prezent în această ţară au fost vaccinate cu schema completă circa 5,9 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populaţia sa de 10,7 milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Italia a început de asemenea luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Dar în contextul răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, mai multe state membre ale UE au decis administrarea acestei doze pentru categoriile vulnerabile fără a mai aştepta concluziile EMA.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală