Cum a fost Real Estate Forum? Participanții au vorbit despre provocările din domeniul imobiliar și au propus soluții

07 Sept. 2021, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 16:00 // Actual //  MD Bani

În perioada 3- 4 septembrie la Chișinău a avut loc prima ediție a Forumului internațional dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova. În cadrul evenimentul au fost discutate mai multe subiecte printre care și provocările cu care se confruntă sectorul imobiliar din țară, de asemenea, au fost propuse și soluții pentru rezolvarea acestora.

Astfel, reprezentanții sectorului imobiliar din țară și de peste hotare au făcut o analiză minuțioasă a situației, și-au împărtășit experiența, au discutat despre obstacolele pe care le întâmpină în activitate, dar și despre potențialele soluții. De asemenea, forumul a avut scopul de a prezenta oferta investițională a țării pe piața imobiliară.

Prezent la eveniment, Directorul Interimar al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, Ion Iordachi a menționat avantajele pe care le poate oferi sectorul imobiliar pentru investitori, printre acestea fiind enumerate:  prețul mic pe metru pătrat, condiții avantajoase de creditare, creștere economică stabilă, relații bune cu Uniunea Europeană și alte avantaje.

La rândul său, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a exprimat dorința Guvernului de a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a transforma Moldova într-o destinație atractivă pentru investitori.

” Noi ca Minister al Economiei vrem să facem din Moldova o destinație pentru investiții. Vrem să creștem industria, să apară oportunități noi pentru dezvoltatori, pentru a pregăti un spațiu optim pentru investitori, care vor să facă afaceri în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gaibu.

În cea de-a doua zi a evenimentului a fost prezent și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a prezentat publicului Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău.

„Multe capitale se luptă astăzi cu provocări uriașe, în fața peisajului urban în continuă schimbare, După analiza practicilor internaționale, am înțeles că avem nevoie de o strategie de dezvoltare social-economică și spațială durabilă. La etapa actuală suntem în proces de elaborare a peste  60 de profile investiționale, începând cu clădiri, care sunt abandonate, terenuri care vor fi scoase la licitație, inclusiv ne dorim ca această concentrație sa nu fie doar in zona centrală a Chișinăului, dar să ne implicăm și în perspectiva suburbiilor care au un potențial enorm.”

În prezent, Piața imobiliară din Republica Moldova este formată în principal din sectorul imobiliar rezidențial, acest sector având re o cotă de aproximativ 75% din totalul pieței imobiliare. Spațiul nerezidențial rămâne a fi unul cu un mare potențial, deținând doar 25% din piață, dar înregistrând o creștere anuală de peste 4%.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 07:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 07:37 // Actual //  Lupu Eduard

Încercând să iasă din cea mai severă criză din decenii, Egiptul şi-a scos active de mare valoare la vân­zare, iar marile puteri din regiunea Golfului îşi scot cecurile. În ultimele nouă luni, vizitatori importanţi din Arabia Saudită şi Qatar, cât şi din UAE, au fost zărite în Egipt. Stând pe munţi de cash de pe urma vânză­ri­lor masive de petrol şi gaze, delega­ţiile au în vizor investiţii majore.
Fondul suveran din Abu Dhabi ADQ a achiziţionat recent o partici­paţie de 40%, evaluată la 882,5 mili­oane de dolari într-o firmă egipteană care la rândul său a cumpărat deţi­neri ale guvernului aflat în criză de cash în cadrul a şapte hoteluri, considerate bijuterii ale sectorului egiptean al ospitalităţii.

În februarie, ADQ a anunţat şi o investiţie de 35 miliarde de dolari în Egipt ce include drepturile de trans­for­mare a oraşului Ras El-Hekma. Este cea mai mare tranzacţie din isto­ria Egiptului, iar Cairo a primit cashul în câteva zile, salvându-i eco­nomia.

Finanţarea a ajutat Egiptul să pună în acţiune o mult-aşteptată de­va­lorizare monetară, văzută drept vitală pentru refacerea încrederii in­vestitorilor şi atragerea de noi fon­duri. În februarie 2023, autorităţile din Egipt au listat peste 30 de compa­nii în legătură cu care investitorii puteau depune oferte pentru partici­paţii, în sectoare ca cel financiar, petrolier, imobiliar şi portuar. Iniţial, UAE a fost singurul stat arab care a investit consistent.

Arabia Saudită se luptă cu UAE pentru putere în regiune, dar nu a ac­ţionat decât după tranzacţia de 35 mi­li­arde de dolari încheiată de UAE.

La rândul său, fondul suveran din Qatar poartă discuţii pentru achi­ziţia participaţiei deţinute de guver­nul egiptean în operatorul mobil Vodafone Egypt Telecommunica­tions SAE.

Brandul de benzinării Wataniya Petroleum este de asemenea parţial de vânzare, iar tranzacţia ar fi una majoră, marcând prima privatizare a unei companii deţinute de puternica armată egipteană. În diverse etape, Petromin Corp. din Arabia Saudită şi Abu Dhabi National Oil s-au arătat interesate de acest active.

Autorităţile au sugerat că şi alte active deţinute de companii aflate sub controlul armatei ar putea fi scoa­se la vânzare, un pas care ar duce la îndeplinire cerinţele FMI şi Băncii Mondiale de reducere a controlului statului asupra companiilor. Şi China se luptă pentru influen­ţă în regiune făcând afaceri în Egipt.

Peste 1.500 de companii chineze sunt înregistrate în Egipt. Peste 140 dintre acesteau au investit în această ţară. În 2022, majoritatea investiţiilor au mers către proiecte industriale, urmate de construcţii şi servicii.

De exemplu, compania chineză CSCEC a contribuit la accelerarea procesului de modernizare a Egiptului prin construirea unui district de business cu 20 de turnuri în noua capitală administrativă a ţării.

În perioada 2017-2022, investiţiile chineze în Egipt au avansat cu 317%. În aceeaşi perioadă, investiţiile americane în Egipt au scăzut cu 31%. În această perioadă, comerţul dintre Egipt şi China a înregistrat o creştere fără precedent. Drept urmare, China a devenit cel mai mare partener comercial al Egiptului timp de opt ani consecutiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău