„Cât costă casa ta?” AEE a lansat un spot interactiv pentru a promova eficiența energetică în sectorul rezidențial

16 Sept. 2021, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 13:19 // Actual //  MD Bani

Plătești prea mult pentru consumul de energie? Nu știi care electrocasnice consumă mai mult? Agenția pentru Eficiență Energetică îți vine în ajutor. Instituția a lansat un sistem informativ interactiv pentru a explica modul în care electrocasnicele și diverse obiecte din locuință consumă energie, precum și pentru a oferi sfaturi cum să economisim pe facturile la energie.

Aplicația reprezintă o casă/un apartament la bloc, cu diverse echipamente click-abile și locatarii acestuia efectuând diverse acțiuni prin locuință. Sistemul informativ are denumirea de „Cât consumă casa ta?”.

„Prin această aplicație, Agenția țintește să vorbească în limbajul tinerilor de astăzi, oferind informații privind eficiența energetică în format infotainment, astfel încât prin joc, consumatorii să înțeleagă importanța unei atitudini grijulii față de consumul de energie”, a declarat directorul AEE, Alexandru Ciudin.

În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel mai energofag, acestuia revenindu-i cca 45% din consumul final de energie în țară. Spre deosebire, în Uniunea Europeană, consumul sectorului rezidențial reprezintă 26% din consumul total de energie în 2019.

Consumul de energie poate fi redus nu doar prin investiții majore în infrastructură sau izolarea termică a pereților, ci și prin alegerea informată și utilizarea conștientă a echipamentelor din locuință. Astfel, promovarea unui consum responsabil de energie va duce atât la beneficii pentru bugetul familiei, cât și la reducerea consumului de energie pe țară și, respectiv, a dependenței energetice a acesteia.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău