Încă o țară a început imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19. Cui îi este recomandat

20 Sept. 2021, 23:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Sept. 2021, 23:31 // Actual //  MD Bani

Cehia a început luni vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19, această doză de consolidare fiind disponibilă pentru oricine a primit ultima doză de vaccin cu cel puţin opt luni în urmă.

Ministerul Sănătăţii ceh a recomandat a treia doză persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, celor din categoriile de risc şi lucrătorilor din sectorul sanitar sau cel al îngrijirilor. ”Pentru oricine altcineva, decizia revine fiecăruia”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech.

Toţi cei eligibili pentru a treia doză au primit un mesaj de notificare, luni fiind transmise circa 8.000 de astfel de mesaje. Autorităţile cehe estimează că până la sfârşitul anului un milion de persoane vor fi vaccinate cu a treia doză. Înregistrarea prealabilă nu este necesară în niciunul dintre centrele de vaccinare.

În această campanie de consolidare a imunităţii împotriva COVID-19 în Republica Cehă vor fi folosite vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Până în prezent în această ţară au fost vaccinate cu schema completă circa 5,9 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populaţia sa de 10,7 milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Italia a început de asemenea luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Dar în contextul răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, mai multe state membre ale UE au decis administrarea acestei doze pentru categoriile vulnerabile fără a mai aştepta concluziile EMA.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

Producția de ouă în Moldova a înregistrat o scădere în primul trimestru al anului 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, producția totală de ouă a înregistrat o diminuare cu 1,1%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Principalul motiv al acestei scăderi a fost reducerea producției de ouă în gospodăriile populației, care a înregistrat o scădere de 4,5%. În schimb, în întreprinderile agricole, producția de ouă a înregistrat o ușoară creștere de 0,4%.

Cu toate acestea, în ciuda scăderii producției, oferta de ouă pe piață rămâne suficientă. La Piața Centrală din capitală, prețurile ouălor de găină variază între 18 și 28 de lei pentru zece ouă, iar în lanțurile de retail mari din țară, prețul mediu ajunge până la 40 de lei pentru o duzină de ouă.

În ceea ce privește obiceiurile de Paște, cercetările IData arată că moldovenii plănuiesc să vopsească aproximativ 18 ouă pe familie în acest an, o cifră similară cu cea din 2023. Acest lucru arată că tradițiile legate de Paște rămân puternice în Moldova, indiferent de schimbările din producția de ouă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău