Deși sunt interzise prin lege, de a fi comercializate, importate și reexportate de persoane fizice, agenți economici pe teritoriul Republicii Moldova, cartușele expansive, totuși, au servit interes pentru a pune la cale o schemă de import a acestora de către o întreprindere de stat din țara noastră, scrie realitatea.md.
Este vorba de magazinul de arme Î.S. „CARTUȘ”, amplasat pe strada Mitropolit Gurie Grosu, municipiul Chișinău, care este în subordinea Agenției Proprietăți Publice și administrată de Vasile Gondiu.
Din 2019 și până în 2021, compania a reușit să-și majoreze venitul din vânzări cu 3,56%, iar profitul net cu 11,08%, acesta alcătuind 2,5 milioane de lei în anul 2020. Informația a fost publicată chiar de reprezentanții Agenției, într-un comunicat de presă emis în data de 21 iulie curent, intitulat: „S.A. „Cartuș”: administrare eficientă și rezultate corespunzătoare”.
SCHEMA PUSĂ LA CALE DE Î.S. „CARTUȘ”
Potrivit surselor Realitatea.md, întreprinderea importa din SUA și UE cartușe expansive, iar ulterior loturile erau reexportate în Belarus și Federația Rusă.
Din 2019 și până în 2021 au fost introduse în țară, iar mai apoi reexportate aproximativ 4 loturi impunătoare de cartușe, iar pentru fiecare lot, Î.S. „CARTUȘ” ar fi încasat circa 1 milion de euro.
Afacerea profitabilă a întreprinderii este însă interzisă de legea de la noi, asta chiar dacă Agenția Proprietății Publice este deținătoare a 100% de acțiuni a Î.S. „CARTUȘ”.
Potrivit legislației cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă (vezi AICI), astfel de cartușe pot fi importate, exportate şi comercializate doar de organele cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice.
Articolul 5. Interdicţii şi restricţii în regimul armelor şi al muniţiilor
(1) Se interzice procurarea, deţinerea, portul, folosirea, importul, exportul şi comercializarea de către persoane fizice și juridice, cu excepţia organelor cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, a următoarelor arme şi muniţii, sisteme şi dispozitive pentru acestea:
a)armelor şi muniţiilor care fac parte din categoria A conform anexei nr. 1;
b)armelor confecționate prin modificarea armelor militare automate;
c)sistemelor de iluminare şi a sistemelor de ochire ce funcţionează pe principiul laser sau combinate cu acesta, destinate montării pe armă; etc.
În rezultat, s-au obținut date referitor la:
introducerea de către S.A. „CARTUȘ”, specializată în comercializarea armelor și munițiilor de diverse modele, în perioada anilor 2019-2021 pe teritoriul R. Moldova loturi impunătoare de muniții interzise în circulația civilă și anume cartușe expansive pentru arme ghintuite. Astfel, potrivit informației inițiale factorii de decizie ai S.A. „CARTUȘ”, în complicitate cu alte persoane neidentificate la moment au importat și ulterior exportat cartușe expansive, care potrivit Legii nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinația civilă, sunt interzise în circulația civilă”
IGP CUNOAȘTE DESPRE ILEGALITĂȚILE Î.S. „CARTUȘ”
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al IGP, Diana Fetko, ne-a spus că, în prezent, cazul este investigat de oamenii legii.
Colegii noștri dispun de așa gen de informații, de ceva timp. Pe acest caz deja este desfășurată o investigație internă cu verificarea minuțioasă a întregului proces de import/export al munițiilor de orice tip. În cadrul primelor investigații au fost constatate unele abateri în cadrul implementării unor proceduri. După finisarea investigațiilor vom putea veni cu mai multe detalii”, ne-a explicat Fetko.
Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții magazinului Cartuș, însă la numărul indicat pe platforma Infobase.md nu ne-a răspuns nimeni la apeluri.
Mai mult, site-ul cartus.md este indisponibil.
CUM FUNCȚIONEAZĂ CARTUȘELE EXPANSIVE
Cartușele expansive au o serie de caracteristici care determină utilizarea lor până acum. Astfel de gloanțe pot fi utilizate în cazul în care muniția cu o putere de penetrare mai mare poate provoca daune colaterale grave (de exemplu, în avioane).
De fapt, gloanțele expansive au două obiective interdependente: creșterea diametrului glonțului la intrarea în țintă, ceea ce asigură daune maxime ale țesuturilor în corpul uman, șoc dureros sever și pierderi mari de sânge și, fără a depăși ținta afectată, cheltui energia cinetică din interior, spre deosebire de glonțul care a trecut și și-a continuat mișcarea dincolo de ținta lovită.
În termenii de specialitate, glonțele expansive au căpătat calificativul de „florile morții” din cauza că, în momentul atingerii țintei crește dramatic în diametru, multiplicând efectul izbitoare de mai multe ori. Când lovesc o persoană, se deschid ca o floare. De aici provine numele lor amenințător – „florile morții” a dispărut.