America ademeneşte Europa de Est cu energie nucleară

24 Sept. 2021, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 11:09 // Actual //  MD Bani

Criza climatică generează o „oportunitate de piaţă pentru tehno­logiile de reducere a carbonului“, cum este energia nucleară, a declarat recent secretarul american de stat pe energie, Jennifer Granholm, potrivit Euractiv.

Astfel de tehnologii „vor reprezenta o piaţă de 23.000 miliarde de dolari până la finalul acestui deceniu“, oferind „un potenţial uriaş pentru ţările aflate de ambele părţi ale Atlanticului“, scrie Ziarul Financiar.

Prezentă în Polonia, Granholm a arătat că piaţa transatlantică „ne va oferi o şansă de a lansa noi businessuri, noi industrii, de a atrage investiţii noi de ordinul miliardelor de dolari şi cu siguranţă de a crea milioane de noi locuri de muncă“.

În Polonia, Granholm a relansat oficia P-TECC, Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climatului, un program finanţat de SUA pentru dezvoltarea de tehnologii curate în ECE.

Oficialul american şi-a exprimat şi sprijinul puternic pentru Iniţiativa Celor Trei Mări, care reuneşte 12 ţări din UE. Cu ocazia prezenţei din Polonia, Jennifer Granholm a evidenţiat multiplele oportunităţi de atragere de investiţii de miliarde de dolari în energia curată la nivelul ECE.

Pentru Granholm, întărirea cooperării transatlantice în domeniul energiei curate capătă şi mai multă urgenţă pe fondul schimbărilor climatice.

„Motivul prezenţei noastre în Polonia are legătură cu discuţiile privind un parteneriat în domeniul nuclear“, a declarat Granholm.

În octombrie anul trecut, Varşovia şi Washingtonul au semnat un acord interguvernamental pe 30 de ani privind cooperarea viitoare în dezvoltarea programului de energie nucleară al Poloniei. Polonia se aşteaptă ca prima sa centrală nucleară să devină operaţională în 2033. Se estimează că între 6 şi 9 GW vor fi instalaţi până în 2043, costurile fiind plasate la 4,66 milioane de euro per MW.

Iar SUA vor câştiga probabil contractele respective.

În iulie, firma americană de energie nucleară Westinghouse a anunţat lansarea unui studiu pentru avansarea programului de energie nucleară al Poloniei. „Este o oportunitate de a oferi tehnologie americană Poloniei, iar Westington va oferi reactorul său nuclear AP1000 pentru proiect“, a anunţat Granholm.

Compania americană Westingon a semnat recent un contract şi în Cehia, pe nouă ani, pentru upgradarea sistemelor I&C ale centralei nucleare Temelin, potrivit World Nuclear News. Valoarea contractului nu a fost făcută publică.

În ceea ce priveşte Ungaria, ministrul de externe al acestei ţări, Peter Szijjarto, declara recent că 90% din electricitatea generată în ţara sa va fi curată până în 2030, subliniind rolul energiei nucleare ca sursă de energie curată, sigură şi prietenoasă cu mediul, potrivit Hungary Today.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO