ANRE știe că nu-i pe placul oamenilor. Director, despre carburanți: „Agenția nu este una care să creeze plăcere”

24 Sept. 2021, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 10:33 // Actual //  MD Bani

„Este o tendință generală că prețurile și tarifele cresc, fie la produsele alimentare, fie la medicamente, fie la produse de gen industrial sau de altă natură”. Întrebat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, despre nemulțumirile oamenilor în legătură cu scumpirile carburanților din ultimele zile, directorul ANRE, Eugen Carpov, a spus că Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică nu este o instituție care să creeze plăcere oamenilor, scrie Realitatea.md.

„Da, eu mi-am pus și eu întrebarea asta și pentru mine am găsit un răspuns: ANRE, de fapt, într-o formă mai de glumă este creat pentru a prelua supărarea oamenilor. ANRE nu este o instituție care să creeze plăcere, ANRE stabilește prețuri și tarife. Este o tendință generală că prețurile și tarifele cresc, fie la produsele alimentare, fie la medicamente, fie la produse de gen industrial sau de altă natură. Luați un automobil, în medie costă o sumă, luați-l acum și o să vedeți că prețul este dublu, pentru că pe parcurs se indexează prețurile și cresc, apar tehnologii, apar elemente care generează o creștere de prețuri”, a încercat să explice Eugen Carpov.

„Aceste generări de creșteri ale prețurilor se reflectă și în deciziile pe care noi suntem nevoiți să le adoptăm. Am observat că atunci când un preț crește, este generat un val de nemulțumire, când un preț sau tarif descrește, sunt 2-3 știri, durează 3 ore, după care se uită. Noi ne asumăm acest gen de risc, noi nu suntem pe placul oamenilor, pentru că lucrurile nu sunt chiar așa cum își dorește societatea. Acum suntem într-o perioadă când este o tendință generală pe sectorul energetic de creșteri de prețuri și tarife”, a conchis acesta.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău