Krasnoselskii aruncă bomba. Cine va plăti datoria de 7 miliarde USD a enclavei separatiste?

24 Sept. 2021, 11:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
24 Sept. 2021, 11:14 // Bani și Afaceri //  bani.md

Volumul gazelor livrate în Transnistria se va menține. Prețul deocamdată nu a fost discutat cu Moscova, dar Tiraspolul este gata să achite datoria la gaz de 7 miliarde USD, potrivit unui interviu acordat agenției de presă ruse Ria Novosti de către liderul nerecunoscutei republici, Vadim Karsnoselskii.

”Prețul pentru gazele care urmează să fie livrate nu a fost discutat cu Moscova. Exportul de gaze va rămâne același, dar prețul va fi discutat la negocierile care urmează să aibă loc”, a declarat Krasnoselskii.

Potrivit liderului enclavei din stânga Nistrului, Tiraspolul nu se va dezice de datoria la gaz și este gata să o achite. ”Este poziția noastră, noi suntem gata să achităm orice sumă. Nu va fi achitată într-o zi sau un an. Este un proces de lungă durată. Important e că există acceptul din partea noastră”.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu declara că nu este corect ca cetățenii din dreapta Nistrului să achite datoria la gaz formată în stânga Nistrului, regiune care nu este controlată de autoritățile de la Chișinău.

În prezent, datoria regiunii din stânga Nistrului pentru gazul rusesc depășește 7 miliarde USD sau cât tot PIB-ul ţării, adică tot ce produce economia Moldovei într-un singur an. Specialiştii în domeniu afirmă că dacă gigantul rus Gazprom dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci o făcea. Periodic gigantul rus atacă Moldovagaz în instanțele de arbitraj internațional unde obține câștig de cauză. Este mai degrabă o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil şi fiscal pe teritoriul Rusiei create de aceste restanţe.

În acelaşi timp, experţii nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost şi este utilizată de Gazprom şi Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încât aceasta să accepte, de exemplu, renunţarea la vectorul european sau, cel puţin, la proiectele energetice comune cu UE.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 10:46 // Actual //  Ursu Victor

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene au afectat grav Uzina Metalurgică din Rîbnița, un pilon economic al regiunii transnistrene. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că uzina operează acum la capacitate minimă.

„Liniile de tensiune înaltă dintre Podolisk (Ucraina) și Rîbnița, de 330 kV, nu sunt funcționale. Uzina Metalurgică se bazează acum pe o linie electrică de 110 kV, care permite doar menținerea funcționalității, dar nu și funcționarea în regim normal,” a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, Centrala electrică moldovenească (Moldgres) obișnuia să alimenteze uzina prin linii electrice de tensiune înaltă ce traversau teritoriul Ucrainei, creând o buclă energetică. Distrugerile cauzate de atacurile rusești au rupt această legătură, punând în dificultate atât uzina, cât și alte infrastructuri din regiune.

Impactul asupra Uzinei Metalurgice, una dintre principalele surse de venit pentru Transnistria, reprezintă o lovitură majoră pentru economia regiunii, deja afectată de instabilitatea energetică și politică din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău