Oportunitățile de export pe piața din Republica Turcia, analizate în cadrul „Export Morning”

30 Sept. 2021, 18:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2021, 18:13 // Actual //  MD Bani

Cel de-al 13-lea eveniment din seria Export Morning, a fost dedicat Republicii Turcia – Poarta spre două continente, care se află în top 7 parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Evenimentul a avut ca scop, analiza particularităților pieței turcești și oportunitățile de cooperare bilaterală.

La eveniment au participat în calitate de speakeri, reprezentanți ai guvernului și ai corpului diplomatic din Republica Moldova și Republica Turcia, dar și specialiști în domeniul exporturilor și manageri de la firmele din R. Moldova.

Anastasia Ungureanu, Șef Direcție Promovare Export, Agenția de Investiții „Invest Moldova” a relatat despre misiunea evenimentului Export Morning, dar și despre importanța pieței din Turcia pentru Republica Moldova.

„Astfel de programe ne permit să cunoaștem și să apreciem nivelul de pregătire a antreprenorilor autohtoni și să le oferim o platformă interactivă pentru discuții și schimb de bune practici – cu prezentarea de informații tehnice legate de export, studii de piață relevante, soluții concrete de înlăturare a barierelor din calea exportatorilor. Credem cu sinceritate, că parteneriatul dintre Moldova și Turcia are potențial de creștere, deoarece Turcia este o piață strategică pentru produsele moldovenești.” a menționat Anastasia Ungureanu.

La eveniment a participat și Sergiu Gaibu, Ministru al Economiei din R. Moldova care a declarat că, una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova este de a consolida relațiile comerciale moldo-turcești.

„Acesta este o oportunitate perfectă pentru a realiza un schimb de idei, bune practici, informații, oportunitățile investiționale și tehnicile de promovare a exportului la o piață specifică, în cazul dat cum este piața Turciei. Una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova este crearea unui climat economic favorabil, transparent, să asigurăm și atragerea investițiilor, dar și realizarea reformelor structurale. În acest sens, avem un pas important în consolidarea relațiilor comerciale moldo-turcești, care cu siguranță va contribui la amplificarea comerțului bilateral. Astfel renegocierea unor prevederi ale Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia este un obiectiv pe care ne dorim să-l îndeplinim.” a declarat Ministrul Sergiu Gaibu.


La rândul său, Dmitri Croitor, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Turcia, a vorbit despre deschiderea pieței turceși pentru produsele moldovenești

„Republica Moldova și Republica Turcia sunt parteneri strategici, iar majorarea schimburilor comerciale între ambele țări, până la 1 mlrd. USD a fost setată drept o prioritate absolută, la nivel de președinți. Mă bucur să constat că schimburile comerciale între țările noastre, înregistrează o creștere constantă de-a lungul anilor. În acest sens, vreau să folosesc această ocazie pentru a încuraja agenții economici din țara noastră, să examineze oportunitățile existente pentru exportul produselor moldovenești pe piața turcească.”

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să afle mai multe informații despre caracteristicile, oportunitățile și riscurile ce țin de exporturile în Republica Turcia.  De asemenea, ei au analizat profilul consumatorului turcesc, care sunt necesitățile și cerințele acestuia, dar și cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească orice companie pentru a putea accesa piața Turciei.

Evenimentul „Export Morning”, organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova” este un program dedicat creșterii competențelor și competitivități companiilor autohtone în vederea unui export eficient dar și orientarea acestuia pe piețele strategice ale Republicii Moldova. Fiecare destinație de export este prezentată prin prisma descrierii amănunțite a piețelor de nișă, a vânzărilor pe piețele B2B și B2C, a profilării concurenților, dar și a istoriilor de succes.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău