Oportunitățile de export pe piața din Republica Turcia, analizate în cadrul „Export Morning”

30 Sept. 2021, 18:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2021, 18:13 // Actual //  MD Bani

Cel de-al 13-lea eveniment din seria Export Morning, a fost dedicat Republicii Turcia – Poarta spre două continente, care se află în top 7 parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Evenimentul a avut ca scop, analiza particularităților pieței turcești și oportunitățile de cooperare bilaterală.

La eveniment au participat în calitate de speakeri, reprezentanți ai guvernului și ai corpului diplomatic din Republica Moldova și Republica Turcia, dar și specialiști în domeniul exporturilor și manageri de la firmele din R. Moldova.

Anastasia Ungureanu, Șef Direcție Promovare Export, Agenția de Investiții „Invest Moldova” a relatat despre misiunea evenimentului Export Morning, dar și despre importanța pieței din Turcia pentru Republica Moldova.

„Astfel de programe ne permit să cunoaștem și să apreciem nivelul de pregătire a antreprenorilor autohtoni și să le oferim o platformă interactivă pentru discuții și schimb de bune practici – cu prezentarea de informații tehnice legate de export, studii de piață relevante, soluții concrete de înlăturare a barierelor din calea exportatorilor. Credem cu sinceritate, că parteneriatul dintre Moldova și Turcia are potențial de creștere, deoarece Turcia este o piață strategică pentru produsele moldovenești.” a menționat Anastasia Ungureanu.

La eveniment a participat și Sergiu Gaibu, Ministru al Economiei din R. Moldova care a declarat că, una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova este de a consolida relațiile comerciale moldo-turcești.

„Acesta este o oportunitate perfectă pentru a realiza un schimb de idei, bune practici, informații, oportunitățile investiționale și tehnicile de promovare a exportului la o piață specifică, în cazul dat cum este piața Turciei. Una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova este crearea unui climat economic favorabil, transparent, să asigurăm și atragerea investițiilor, dar și realizarea reformelor structurale. În acest sens, avem un pas important în consolidarea relațiilor comerciale moldo-turcești, care cu siguranță va contribui la amplificarea comerțului bilateral. Astfel renegocierea unor prevederi ale Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia este un obiectiv pe care ne dorim să-l îndeplinim.” a declarat Ministrul Sergiu Gaibu.


La rândul său, Dmitri Croitor, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Turcia, a vorbit despre deschiderea pieței turceși pentru produsele moldovenești

„Republica Moldova și Republica Turcia sunt parteneri strategici, iar majorarea schimburilor comerciale între ambele țări, până la 1 mlrd. USD a fost setată drept o prioritate absolută, la nivel de președinți. Mă bucur să constat că schimburile comerciale între țările noastre, înregistrează o creștere constantă de-a lungul anilor. În acest sens, vreau să folosesc această ocazie pentru a încuraja agenții economici din țara noastră, să examineze oportunitățile existente pentru exportul produselor moldovenești pe piața turcească.”

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să afle mai multe informații despre caracteristicile, oportunitățile și riscurile ce țin de exporturile în Republica Turcia.  De asemenea, ei au analizat profilul consumatorului turcesc, care sunt necesitățile și cerințele acestuia, dar și cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească orice companie pentru a putea accesa piața Turciei.

Evenimentul „Export Morning”, organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova” este un program dedicat creșterii competențelor și competitivități companiilor autohtone în vederea unui export eficient dar și orientarea acestuia pe piețele strategice ale Republicii Moldova. Fiecare destinație de export este prezentată prin prisma descrierii amănunțite a piețelor de nișă, a vânzărilor pe piețele B2B și B2C, a profilării concurenților, dar și a istoriilor de succes.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală