Directorul BERD a venit să vadă portul Giurgiulești. Ce le-a spus celor din port

04 Oct. 2021, 15:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
04 Oct. 2021, 15:50 // Bani și Afaceri //  bani.md

Matteo Patrone, director general pentru Europa de Est și Caucaz la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a efectuat astăzi o vizită la Portul Liber Internațional Giurgiulești, singurul port maritim-fluvial din Moldova.

Domnul Patrone, care vizitează Moldova pentru a se întâlni cu noul guvern și companiile din sectorul privat, a salutat managementul profesional al portului de către Danube Logistics SRL și a subliniat importanța singurului port internațional al Moldovei pentru comerțul și economia țării.

„BERD sprijină construcția și funcționarea portului Giurgiulești din 1995. Lucrăm activ pentru a promova continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a acestui activ de infrastructură cheie și vom căuta să atragem investitori internaționali pentru a sprijini și dezvoltă portul. ”

Portul Internațional Liber Giurgiulești găzduiește 48 de companii rezidente, are 517 angajați și deservește comerțul cu peste 50 de țări. Serveste exportul de cereale și ulei vegetal, precum și importul de combustibil, materiale de construcții și mărfuri generale.

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a declarat: „După un an pandemic Covid-19 provocator, care a cunoscut și o recoltă slabă, ne așteptăm să creștem volumele de transbordare la peste 1 milion de tone în 2021 de la 934.000 de tone în 2020. În plus , în 2022 intenționăm să începem construirea unei noi dane, care să permită transbordarea mărfurilor uscate în vrac și a mărfurilor generale pentru a extinde capacitatea. ”

Când proiectele aflate în desfășurare sunt finalizate în 2022, un total de 100 de milioane de euro ar fi fost investit în port din 2005.

BERD a achiziționat 100% din acțiunile Danube Logistics SRL la 7 mai 2021.

Banca este un investitor instituțional de frunte în Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,4 miliarde EUR în țară prin 146 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de firme moldovenești pentru a le ajuta să îmbunătățească performanța și să crească.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală