Petroliștii, luați la ”puricat”. Reguli și penalități mai aspre

20 Oct. 2021, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2021, 09:58 // Actual //  bani.md

Deputații PAS au elaborat un nou proiect de lege pentru reglementarea activității operatoriilor de produse petroliere. Noua lege presupune reguli mai aspre, dar și penalități mai mari.

Radu Marian, deputat PAS susține că proiectul de lege cu privire la piața petrolieră va reprezenta un prim pas spre mai multă concurență liberă, dar și eficiență în acest domeniu.

Moratoriu asupra construcțiilor stațiilor petroliere.

Numărul excesiv de mare de stații petroliere duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. Republica Moldova are al treilea cel mai mic număr de mașini deservite per stație din Europa (după Grecia și  Letonia), iar volumul de carburanți comercializat per stație este de câteva ori mai mic decât în țările din regiune. În orașe și în special în Chișinău, avem benzinării la fiecare pas, iar asta nu are niciun sens din punct de vedere economic. Moratoriul va fi unul temporar și va rămâne în vigoare până la elaborarea de către autorități a unor criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații.

Totodată, urmează să fie eliminată taxa fixe pentru licenţa privind importul şi comercializarea cu ridicata de 260 mii lei anual.

Această taxă a fost introdusă ca o barieră de intrare pe piață pentru importatorii mai mici și astfel, reprezintă un obstacol pentru concurență liberă pe piață. În schimbul acestei sume fixe, se propune introducerea unei taxe de import de 10 lei per tonă. Eliminarea acestei taxe fixe va reprezenta un pas important spre apariția mai multor importatori.

Majorarea de până la 10 ori  a amenzilor aplicate companiilor petroliere pentru încălcarea legislației din domeniu.

În acest moment, amenzile aplicate companiilor sunt de la 3 mii pînă la maxim 15 mii lei, o sumă simbolică în comparație cu veniturile de sute de milioane de lei pe care le înregistrează multe din aceste companii, dar și în comparație cu potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea regulilor de joc. Majorarea amenzilor va duce la responsabilizarea operatorilor de pe piață.

În 2017, Parlamentul a votat un amendament al deputatului Andronachi, care a permis oricărui participant de pe piață să achiziționeze pe teritoriul ţării produse petroliere pentru a le vinde. Companiile mari și-au consolidat puterea, o dată ce pot vinde angro carburanți altor concurenți de pe piață, iar mulți importatori mici au dispărut”, susține Radu Marian.

În acest răstimp, numărul titularilor de licență a scăzut cu 40%, de la 37 importatori în 2018, la doar 22 în 2020. Cu toate că hotărârea de guvern nr. 1116 (2002) permite importatorilor să achiziționeze pe teritoriul ţării produse petroliere spre a le vinde, considerăm că redacția actuală a Legii 461/2011 (art. 24 şi 25) a permis oricărui agent economic să cumpere produse petroliere angro pe teritoriul ţării și să le comercializeze mai departe, fără a exista un mecanism clar de control, ceea ce majorează riscul de contrabandă și vânzările la negru de carburanți.

”Prin această prevedere, propunem revenirea la formularea legii din 2018, astfel încât vânzarea angro să se facă doar către consumatorilor finali. Prin alte cuvinte, agricultorii, companiile de transport, întreprinderile etc., vor putea în continuare achiziționa produse angro, în cazul în care vor fi consumatori finali ai produselor petroliere. Reintroducerea interdicției revânzării angro ar duce, în viziunea noastră, la majorarea numărului de importatori și a unui mediu concurențial mai dinamic”, a punctat Radu Marian

Evoluțiile pe piața internațională nu ne bucură –  prețul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, iar asta se reflectă și asupra prețurilor locale. Noi nu putem influența prețurile la nivel mondial. Dar ceea ce putem face este să îmbunătățim legislația locală pentru a aduce mai multă concurență și eficiență pe piață. Acest proiect de lege este un prim pas spre această direcție.

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 17:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 17:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Televiziunea RTVI, asociată cu influentul șef al complexului militar-industrial rus „Rosteh”, Serghei Cemezov, a lansat oficial transmisiunile în Mali prin rețeaua principalului operator local, Malivision. Canalul a fost inclus în pachetul de bază al televiziunii digitale terestre (DTT), cu un potențial de audiență estimat la 3 milioane de telespectatori.

Directorul global de distribuție RTVI, Andrei Popov, a declarat că extinderea în Mali întărește poziția postului în Africa și deschide noi oportunități de creștere: „Plănuim extinderea colaborării cu operatori locali din regiune.” CEO-ul grupului media, Dmitri Surianinov, a adăugat că RTVI este prezent, din 2022, în 64 de țări și teritorii africane, cu programe destinate publicului vorbitor de limbă rusă.

RTVI este considerat un canal cu legături strânse cu Serghei Cemezov, directorul general al „Rosteh”, cel mai mare producător de armament din Rusia și vechi prieten al președintelui Vladimir Putin, cu care a împărțit apartamentul și serviciul în perioada sovietică la Dresda, în cadrul KGB.

Deși oficial postul a fost relansat în 2017 cu sprijinul unor investitori independenți, jurnaliștii de la Proiect au documentat implicarea directă sau indirectă a lui Cemezov prin intermediul unor persoane și companii paravan, precum Brenrose Limited – o firmă britanică condusă de angajați din structurile „Rosteh”.

Oficial, actualul proprietar RTVI este Mikael Israyelian, un restaurator american de origine armeană, fără experiență anterioară în media sau afaceri în Rusia. Surse apropiate susțin că acesta ar fi acționat „în numele altcuiva”.

Un fost oficial rus, apropiat de Cemezov, a declarat pentru Proiect că postul RTVI a fost tolerat de Kremlin ca o „vitrină liberală”, menită să ofere iluzia libertății presei. „Dar în esență, Cemezov rămâne un om al serviciilor, fiecare pas îl coordonează cu Putin”, a afirmat acesta. „Rosteh” a negat oficial orice implicare în activitatea RTVI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO