Țeapa secolului? Noul patron al lui Newcastle, prințul saudit Mohammed bin Salman, 450 mil. USD pe un tablou fake

25 Oct. 2021, 04:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Oct. 2021, 04:28 // Actual //  bani.md

“Salvator Mundi”, celebrul tablou care ar fi fost pictat de Leonardo da Vinci, a fost cumpărat de bin Salman la o licitație organizată în 2017. Însă mulți experți îi contestă autenticitatea, potrivit ziare.com.

Peste 1.200 de colecționari de artă din întreaga lume au participat în 2017 la licitația organizată de celebra casă Christie. Licitația a fost urmărită live pe Internet de 120.000 de curioși pentru că la mijloc era vorba de un tablou celebru. “Salvator Mundi” – Mântuitorul Lumii al lui Leonardo da Vinci, despre care Christie spunea că ar fi cea mai mare descoperire culturală din ultimii 100 de ani.

Tabloul a fost cumpărat de prințul saudit Mohammed bin Salman, care a dat 450 de milioane de dolari pentru faimoasă opera de artă.

Nu după mult timp au apărut însă primele semne de întrebare.

În septembrie 2018, tabloul urma să fie expus la muzeul Luvru din Abu Dhabi. Însă, cu totul neașteptat, evenimentul grandios s-a anulat.

Apoi a căzut bomba: trei experți de la Muzeul Luvru din Paris au ajuns la concluzia că tabloul a fost pictat în studioul lui Leonardo da Vinci, dar nu de marele pictor renascentist.

De asemenea, în cartea Ultimul Leonardo, criticul de artă Ben Lewis susține că nu este un original Da Vinci. Cel mult, artistul a adăugat câteva tușe finale.

Carmen Bambach, curator la Muzeul de Artă Metropolitană, crede că tabloul a fost pictat de unul dintre asistenții lui Da Vinci, Giovanni Antonio Boltraffio, fiind doar retușat de maestru.

Filmul The Savior for Sale, lansat în luna aprilie a acestui an care prezintă povestea tabloului, ajunge la o concluzie similară: nu e creația lui Da Vinci.

În orice caz, părerile sunt împărțite, iar adevărul din spatele acestui tablou va rămâne un mister etern.

Cert este că prințul saudit a refuzat să împrumute tabloul muzeului Luvru din Paris pentru expoziția din 2019 dedicată lui Leonardo. Ar fi vrut ca muzeul să îl așeze lângă Mona Lisa și să îl prezinte ca un Da Vinci original pentru a-l scuti de umilința de a fi dat 450 de milioane de dolari pe un fals. Ceea ce nu s-a întâmplat.

În acest moment, tabloul ar fi pe iachtul Serene de 500 de milioane de dolari pe care îl deține prințul.

Astfel că achiziționarea clubului de fotbal Newcastle pentru 409 de milioane de dolari nici nu mai pare o extravaganță.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ