Blocuri de locuit, ca ciupercile după ploaie. Majorare spectaculoasă a numărului autorizațiilor de construcție

29 Oct. 2021, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Oct. 2021, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

În ianuarie-septembrie 2021 s-au eliberat 2442 autorizații de construire pentru clădiri rezidenţiale și 837 autorizații de construire pentru clădiri nerezidențiale, în creștere, respectiv, cu 62,2% și cu 23,3% față de ianuarie-septembrie 2020, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Datele statistice relevă că în trimestrul trei al anului s-au eliberat 1 161 autorizații de construcții pentru clădirile rezidențiale două ori mai mult față de trimestrul III din anul 2020 și 274 pentru cele nerezidențiale cu 12% mai puțin.

Respectiva creștere a autorizațiilor se datorează înviorării activității ramurii de construcții, susțin specialiștii din domeniu.

În profil regional, în ianuarie-septembrie 2021, se observă creșteri ale numărului autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni ale ţării: mun. Chișinău (+761 autorizații sau de 2,2 ori mai mult), Nord (+25 sau +12,6%), Centru (+145 sau +39,7%), Sud (+25 sau +21,6%). Totodată, în UTA Găgăuzia s-au eliberat cu 20 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidențiale (sau cu 11,8%) mai puțin comparativ cu perioada respectivă a anului precedent.

Ultimele date ale Bursei Imobiliare Lara arată că în luna septembrie, prețul mediu al metrului pătrat la apartamentele de pe piața secundară a ajuns la 547 euro cu 21 de euro mai mult comparativ cu luna august, iar de la începutul anului cu aproape 40 de euro mai mult.

Experții  imobiliari explică majorarea prețurilor ca urmare a cererii în ascensiune, scumpirii materialelor de construcții, finisaje dar și la mobilier. De cea mai mare cerere se bucură apartamentele în blocurile noi, care sunt și cele mai scumpe. Potrivit experților, prețurile la imobile și-au luat trendul ascendent după 12 ani de cădere, iar pe perioadă scurtă prețurile vor mai crește, în condițiile în care acestea rămân cea mai sigură investiție.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 11:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 11:49 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Averea lui Elon Musk, CEO-ul Tesla, a înregistrat un salt spectaculos după un raliu pe bursă al acţiunilor, miliardarul câştigând 37,7 miliarde de dolari la doar o săptămână după ce a concediat 14.000 de oameni, scrie Bloomberg.

Luni, acţiunile Tesla au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii trei ani, în urma informaţiilor potrivit cărora compania a primit aprobarea din partea oficialilor chinezi pentru a-şi implementa sistemul de driver-assistance pe cea mai mare piaţă auto din lume.

Acest lucru a venit după ce săptămâna trecută s-a aflat că Tesla intenţionează să lanseze chiar în acest an un nou model de automobile electric mai ieftin, ceea ce a atenuat îngrijorările legate de rezultatele companiei.

Musk a adăugat 18,5 miliarde de dolari la averea sa numai luni, a 13-a cea mai mare creştere zilnică pe bursă pentru un miliardar conform indicelui de avere Bloomberg şi a şaptea cea mai mare pentru Musk. Cu o avere netă de 201,5 miliarde de dolari, el este aproape de a-l depăşi pe Jeff Bezos, aflat pe locul al doilea, după ce săptămâna trecută l-a depăşit pe Mark Zuckerberg.

Musk, în vârstă de 52 de ani, îşi trage averea în principal din participaţia sa la Tesla, precum şi din participaţiile sale la Space Exploration Technologies Corp. şi X, fostul Twitter.

Înainte de recenta revenire, Tesla s-a confruntat cu cea mai slabă performanţă a acţiunilor din indicele S&P 500, pe fondul reducerilor de preţuri şi al unei scăderi surprinzătoare a livrărilor de vehicule.

Valoarea acţiunilor X (fostul Twitter), între timp, s-a prăbuşit cu aproximativ 73% de când Musk a cumpărat compania  în urmă cu doi ani, potrivit unei evaluări din martie a Fidelity Blue Chip Growth Fund, care a investit alături de el.

Un pilon important pentru averea lui Musk a fost SpaceX, a cărei valoare a crescut cu peste 40% între jumătatea anului 2022 şi sfârşitul anului 2023.

Miliardarul se confruntă cu presiuni pe plan intern.Tesla a cerut acţionarilor să voteze din nou pachetul de de 56 de miliarde de dolari al lui Musk, care a fost anulat de o instanţă din Delware la începutul acestui an.

Dacă va fi respins, Musk riscă să piardă opţiunile de cumpărare de acţiuni care reprezintă aproape un sfert din averea sa netă.

Curtea Supremă a SUA a respins, de asemenea, luni, un apel al lui Musk în cazul „Twitter sitter”, lăsând intact acordul său cu Securities and Exchange Commission de a cere unui avocat intern să aprobe în prealabil postările sale pe reţelele de socializare despre Tesla.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău