După efectuarea unui audit, Moldovagaz urmează să ajungă la o înțelegere cu Gazprom cum va fi stinsă datoria. „Avem patru, cinci luni ca să facem auditul ne vom strădui să-l facem cât mai repede. Vom merge pe o licitație internațională”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii la Postul Public Moldova 1.
Ministrul Infrastructurii a precizat că până a se ajunge la o înțelegere cu Gazprom, concernul rus insista ca datoria istorică a Moldovagaz să fie trecută pe bugetul țării.
Dacă până la aceste discuții Gazprom își dorea un acord cu Guvernul Republicii Moldova, noi am zis că nu este corect, deoarece este o datorie comercială și nu poate fi ridicată la nivel de datorie suverană. Datoria trebuie să rămână una reglementată între Moldovagaz și Gazprom” a menționat Spînu.
Până la 1 mai trebuie să se ajungă la o înțelegere dintre Moldovagaz și Gazprom, iar în baza acestor înțelegeri se va discuta și în cadrul comisii interguvernamnetale moldo-ruse cum va fi reglementată datoria.
Dacă anumite datorii sunt puse sub semnul întrebării, de alte nu putem fugi. Anumite creanțe sunt ale unor companii deținute de stat cum este Termoelectrica și are 2 miliarde de lei. Întrebarea este cum o achităm sau cum ajutăm compania să achite creanța. CET Nord care are o datorie de 130 mil. de lei. Sper să găsim o soluție și să deblocăm conturile”, a afirmat Spînu.
În opinia ministrului, pe parcursul a 30 de ani în care s-au semnat protocoale nu a fost rezolvată problema acestor datorii. Unele dintre ele sunt încă din anul 1994. ”Este important să fie stabilită suma acestor creanțe după care în 5 ani să se găsească soluții de reeșalonare”.
În protocolul contractului la gaz dintre Moldovagaz și Gazprom nu se regăsește suma datoriei pe care urmează să o ramburseze compania moldovenească. Aceasta urmează a fi stabilită după efectuarea auditului.
Anterior, secretarul de presă al Gazprom, Serghei Cuprianov spunea că datoria Moldovagaz față de concernul rus este de 403 mil. USD, dar cu tot cu penalități se ridică la 709 mil. USD.