Pregătiți buzunarele. Scumpirile se țin lanț la alimente, carburanți și gaz

06 Nov. 2021, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Nov. 2021, 16:02 // Actual //  bani.md

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat ultimul raport asupra inflației din anul curent. Potrivit acestuia, rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7 la sută.

”Această creștere a fost determinată de factori interni și externi. Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate”, explică banca centrală.

Rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid până în prima jumătatea a anului viitor, ulterior diminuându-se accelerat spre finele perioadei de prognoză – trimestrul III 2022. Această traiectorie va fi susținută, în mare parte, de un impuls fiscal pozitiv în anul curent, de revigorarea cererii externe și recuperarea economică din anul curent.

La sfârșitul anului 2021 scumpirile vor fi de 9,3 la sută. Rata anuala a inflației va înregistra valoarea maxima de 15,1 la sută în trimestrul III 2022 și valoarea minima de 4,1 la sută în trimestrul III 2023.

Prețurile produselor alimentare vor spori semnificativ până în trimestrul III 2022 și începând cu finele anului 2022, se va diminua semnificativ până la sfârșitul perioadei de prognoză. Ritmul mediu anual al prețurilor produselor alimentare va constitui 6,5 la sută și 17,7 la sută în 2021 și 2022, respectiv.

Ritmul anual al prețurilor reglementate va spori accentuat până la finele anului viitor, după care se va menține la un nivel înalt. Creșterea ritmului anual al prețurilor reglementate se va datora în mare parte, creșterii prețurilor la materiile prime, în special creșterii semnificative din trimestrul curent a prețului de import la gaz și diminuării relativ lente pe întreaga perioadă de prognoză. Ritmul mediu anual al prețurilor reglementate va constitui -1,3 la sută și 10,9 la sută în anii 2021 și 2022, respectiv.

Ritmul anual al prețurilor la carburanți va crește în primul trimestru al orizontului de prognoza, dar, începând cu anul 2022, se va diminua considerabil pentru restul perioadei de prognoză. Ritmul mediu anual al prețurilor la  combustibili va constitui 15,2 la sută și 16,3 la suta în 2021 și 2022, respectiv. Majorarea prețurilor la carburanți se va datora în mare parte majorării cotațiilor la petrol la bursele internaționale.

 

Realitatea Live

23 Mai 2025, 09:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 09:53 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi – liderul pieței cerealelor și uleiurilor din Republica Moldova – a primit toate aprobările oficiale pentru achiziția companiei Frial SA, operator strategic în Portul Constanța. Anunțul a fost făcut de subsidiara românească a grupului, Aragvi Sea Terminal SRL, care a obținut avizele necesare din partea Guvernului României și Consiliului Concurenței.

„Aceste aprobări confirmă transparența Grupului Trans-Oil, a acționarilor și a echipei de conducere, precum și viabilitatea modelului nostru de afaceri. Ne onorează încrederea acordată și le mulțumim autorităților române pentru sprijinul constant și cooperarea exemplară”, se arată într-un comunicat transmis de companie.

Evaluarea tranzacției a fost efectuată de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), iar Guvernul României a emis decizia de autorizare, validând legalitatea și oportunitatea economică a preluării Frial SA – o mișcare cheie în extinderea regională a imperiului controlat de Jhashi.

Contractul de achiziție a fost semnat în octombrie 2024 și face parte dintr-o strategie amplă a Trans-Oil de a-și extinde rețeaua logistică și comercială în Portul Constanța, un nod vital pentru comerțul cu cereale și uleiuri vegetale din regiune.

Piața cerealelor din Republica este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii TransOil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO