O criză nu s-a terminat, dar alta bate la ușă. Lumea – amenințată de un deficit de mărfuri din China

12 Nov. 2021, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Nov. 2021, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

Multe fabrici din China și-au suspendat activitatea sau și au redus programul de muncă la două zile pe săptămână din cauza penuriei de energie care a apărut pe fondul crizei energetice. O scădere a volumelor de producție va duce la noi întreruperi în aprovizionarea cu bunuri din China și la o creștere a prețurilor pentru acestea. Aceasta este opinia experților din ziarul britanic The Times.

Aproximativ 20 de provincii din China au suferit întreruperi de curent în ultimele două luni, iar 16 provincii au impus restricții pentru consumul de energie electrică. Proprietarii firmelor cred că această situație va persista încă mult timp.

În cea mai mare regiune industrială a Chinei, aproape 150.000 de companii s-au confruntat cu problema energiei electrice. Autoritățile chineze, la rândul lor, furnizează energie electrică în primul rând întreprinderilor care produc bunuri cu costuri ridicate și clădirilor rezidențiale.

Un expert al companiei de recrutare Robert Walters din Hong Kong, John Mulely, a spus că producția de bunuri durează acum de două ori mai mult decât înainte de criză.

Analiștii de la banca olandeză ING consideră că întreruperile aprovizionării cu mărfuri din China pot continua în cea mai mare parte a anului 2022, iar acest lucru va duce la creșteri semnificative de prețuri. Iar șeful companiei The Entertainer, care cumpără jucării din China, Gary Grant, a spus că prețurile ar putea crește cu 10-12%.

Grant a subliniat că, din cauza întreruperilor, termenele de livrare sunt prelungite cu 60–90 de zile, așa că va fi cu siguranță un deficit de produse care sunt solicitate la începutul verii.

Agenția de presă chineză Xinhua a raportat că în perioada 1 octombrie – 8 noiembrie, cantitatea de cărbune trimisă pentru generarea de energie electrică a crescut cu 26,8% față de aceeași perioadă din 2020. Autoritățile chineze au îndemnat minele de cărbune să funcționeze la capacitate maximă, iar transportatorii să acorde prioritate comenzilor producătorilor de energie electrică.

Pe 7 noiembrie, Secret a scris că criza energetică a Chinei începe să se atenueze din cauza aprovizionării cu cărbune în creștere. Acest lucru s-a întâmplat după cererea guvernului pentru companiile miniere de a crește producția. Țara a sporit și importurile.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău